България е първата страна в Европа, която ще предлага застраховки срещу хакерски атаки. От услугата ще могат да се възползват както граждани, така и институции и фирми. От IT сектора настояват за по-ефективна работа между институциите и частния сектор с цел превенция на хакерски атаки. Един от добрите примери е Израел, където доброто партньорство между държавния и частния сектор дава резултат. Йоана Миланова се срещна с водещ експерт по киберсигурност в Израел, който разказва как в неговата страна успяват да се справят със случаи като този с българската приходна агенция.

БНТ: Как оценявате безпрецедентното изтичане на лични данни при хакерската атака срещу НАП?

Орен Елимелех - международен експерт по киберсигурност от Израел: Знам много малко за атаката, не съм проучвал по-подробно. Но от това, което знам, тази атака се е случила преди няколко седмици, откраднали са данни и е имало изтичане.

БНТ: Имали ли сте в Израел подобен случай и как се справихте с това?

Орен Елимелех - международен експерт по киберсигурност от Израел: В Израел имаме много такива случаи, които са подобни на този. Например, точно преди два дни, се случи такава атака по време на изборите. Някой открадна данни от една от партиите и ги разпространи публично. Това, което правим ние е да помогнем на такава партия или организация. Ние се опитваме да разберем как е станало изтичането, да съберем тези данни и да ги отстраним от интернет мрежата, което означава, че разследваме компютри, интернет мрежа, мобилни устройства, телефонни обаждания, лаптопи. Търсим информация как се е случило изтичането и къде са отишли данните. Ние се опитваме да намерим тъй наречената "принадлежност", което е много трудно да се направи - да открием атаката и по какъв начин тя е свързана с нейния източник. Преди по-малко от месец, една от основните институции в Израел беше атакувана, имаше изтичане на данни на почти 2,9 млн. граждани. Ние помогнахме на организацията за разследването, събрахме информация и всичко се върна в нормално положение.

БНТ: Как могат да си взаимодействат държавата и частният сектор в сферата на киберсигурността?

Орен Елимелех - международен експерт по киберсигурност от Израел: В киберсигурността, една от най-важните стъпки е прозрачността. Прозрачността между организациите, между правителствените институции и между хората - между правителството и частния сектор. Ако те споделят данните, те ще могат да открият атаката много по-рано. Това е много важно и това е нещо, което националните институции правят в Израел. Това е и нещо, което националните институции трябват да правят много активно в България.

БНТ: Има ли в света застраховка срещу хакерска атака?

Орен Елимелех - международен експерт по киберсигурност от Израел: Има нова застраховка срещу хакерски атаки. Например, това, което правим ние тук в България, правим същото и в Израел. В България, е това да помогнем на организацията, да помогнем да намалим загубите, да се върнем обратно към нормалното, да ги защитим срещу загуби от трети страни, да им изпратим отговори, да се срещнат с някого и да разрешат проблема.