НОВИНИ

България ще участва в спортни игри за хора с онкологични заболявания

България се готви за участие в първите международни спортни игри за хора с онкологични заболявания. Те ще се проведат в Рим в края на следващата седмица със специалната подкрепа на Италианския олимпийски комитет. България ще бъде представена от изцяло женски отбор. В състезанията ще участват общо 6 държави.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
09:05, 16.06.2018
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Калина и Галя са две от петте дами, които ще представят страната ни нa игрите в Рим. И двете са с диагноза рак на гърдата. Калина се бори с болестта от 1 година, а Галя я е победила след 9 годишна битка. Спортът помага и на двете в битката с рака.

Галя Стоянова: След химиотерапия човек се чувства много зле, но като се направи една разходка или малко да потича в парка или както аз на гребната база в Пловдив - дава друг тонус.
Калина Стоянова: Човек може да не мисли за това, че има някакво заболяване, a да продължава напред и да живее съвсем нормално.

Спортът има положителен ефект върху лечението на онкоболните, твърдят лекарите и съветват пациентите да се консултират с тях колко често и какви спортове могат да практикуват.

д-р Борислав Борисов: По този начин всеки ще намери това, което за него е най-подходящо за неговата фаза от терапията и от реинтеграцията след диагнозата.
Евгения Александрова - председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания: В Рим дамите ще тичат и ще тласкат гюле.

Освен че ще се борят за медали, Калина и Галя имат и друга важна мисия.

Галя Стоянова: Да покажа на други хора с това лошо заболяване, че животът не е свършил, че той продължава. Просто трябва да си намерят тяхната си ниша и нека опитат със спорт.

Амбицията на организаторите от българска страна е да популяризират спорта сред хората с онкологични заболявания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румяна Бъчварова: България се справи изключително добре с председателството
Румяна Бъчварова: България се справи изключително добре с председателството
ЕК заделя повече средства за образование по програмата Еразъм
ЕК заделя повече средства за образование по програмата "Еразъм"