НОВИНИ

България ще върне на Франция Мурад Хамид

България ще върне на Франция Мурад Хамид - 20-годишният французин, когото ДАНС обяви за заплаха за националната ни сигурност. Това стана възможно, след като пред Софийския градски съд Хамид доброволно се съгласи процедурата му по екстрадиция да бъде разгледана по бързата процедура. Сега съдът има три дни да излезе с решение.

Александър Марков
от Александър Марков
17:48, 10.08.2016
Чете се за: 01:51 мин.
У нас

Ключово за бързия ход на делото се оказа съгласието на Хамид да бъде екстрадиран във Франция, което задвижи бързата процедура по неговата екстрадиция. Знаете, роденият през 1996 г. Мурад Хамид е зет на Шариф Куаши - единият от двамата нападатели над редакцията на френския сатиричен вестник "Шали Ебдо".

Но не това е причината, поради която бе задържан у нас. Срещу самия Хамид има издадена Европейска заповед за арест за подготовка и участие в терористични нападения. Заповедта е издадена от прокуратурата към Главния съд в Париж. В нея се твърде, че 20-годишният мъж е преминал през България в опит да влезе в Турция, а оттам в Сирия или Ирак, за да се присъедини към редиците на Ислямска държава.

На влизане в съдебната зала Мурад Хамид беше лаконичен:

Мурад Хамид - "Това не е справедливо!"

В съда Хамид пожела делото да бъде гледано при закрити врата и журналистите да напуснат, но съдебният състав остави без уважение искането му. В Европейската заповед за ареста на Хамид е записано, че той е издирван за подготовка и участие в терористични действия. Преминавайки през България и Турция, целта му била да се присъедини към ИД в Сирия и Ирак.

Цветанка Димова, прокурор
В Европейската заповед за арест категорично е отразено, че лицето, френски гражданин, е напуснало територията на Франция на 25 юли или около 25 юли, за да се присъедини като доброволец-джихадист към ИД в Сирия или Ирак. Установено е предварително, че същият е посещавал в последно време сайтове с джихадистко съдържание и съответно е имал намерение да пътува към Сирия.

Пред съда самият Хамид заяви, че няма нищо общо с "Шарли Ебдо" и че във Франция ще бъде съден само по "съмнения". Изрази съжаление, че в България явно презумпцията за невинност не важи.

Драгомир Александров, служебен защитник
Неговото мнение е, че няма общо с л'атентат Шарли Ебдо. Вие го видяхте. До 3 дена ще е в ареста на ГМ Димитров, не е ясно за какво го задържат.

Пред съда, а и пред защитника си, Хамид е сподели, че с правата му не били спазени, тъй като в ареста с него се държали, цитирам, като с куче.

Драгомир Александров, служебен защитник
Предполагам, че са му дали русенско варено или там какво им дават по арестите.
Цветанка Димова, прокурор
Сутринта говорих с началника на ареста на Г.М. Димитров, където е настанено лицето. За същия се полагат необходимите грижи. Така както за всички задържани под стража. Няма някакви особени прояви на лицето. Няма проблеми с него, получих уверения. Така че това са само твърдения на лицето, едва ли му харесва в ареста, и то в Р България, но в крайна сметка това е положението към момента.


;

Всички вещи на Хамид ще бъдат предадени на френските власти, но нито прокуратурата, нито защитата уточниха, дали наистина в раницата на 20-годишния французин е открита униформа, както се твърди.

В заключение Александър Марков каза, че съдът има три дни, за да реши и да постанови екстрадицията на Хамид във Франция. Важна подробност е, че в рамките на тези три дни той може да оттегли доброволното си заявление за екстрадиция. Тогава съдът ще трябва да постанови това, а пък Хамид ще има право да обжалва решението на градските съдии.

Така или иначе, самият Хамид не даде абсолютно никакви признаци, че ще стори това. Напротив, той, очевидно, желае възможно по-скоро да бъде екстрадиран във Франция, където да бъде съден от френския съд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На кой спортист от Олимпиадата съответства тялото ви?
На кой спортист от Олимпиадата съответства тялото ви?
Президентът издаде указ за освобождаването на ген. Румен Радев
Президентът издаде указ за освобождаването на ген. Румен Радев