Днес България символично ще предаде председателството на Съвета на Европейския съюз на Австрия. В ски курорта Шладминг се очаква премиерите на двете страни - Бойко Борисов и Себастиян Курц да се изкачат до планината Планаи с лифт. Предвидени са кратки изявления и семейна снимка. По-късно през деня в Шладминг ще има празничен концерт - очаквайте включванията на специалния ни пратеник Ирина Цонева. Основните приоритети на австрийското председателство и дали то продължава българските инициативи - отговорите от Десислава Апостолова.

Австрийският канцлер Себастиян Курц смята, че Европейският съюз трябва да присъства по-малко, но за сметка на това по-ефективно в ежедневието на хората. Мотото, което страната си е избрала, е "Една Европа, която защитава". А това, което австрийците искат, е да строят мостове, защото както самите те казват, се намират на ключово място в Европа, там, където се срещат Източна и Западна Европа.

Консервативното правителство на канцлера Курц, в което влизат и крайнодесните от Австрийската партия на свободата, смята за свой основен приоритет създаването на сигурност в Европа и борбата с нелегалната миграция. За Австрия е изключително важно външните граници на Европа да останат непробиваеми, за да не се налага да градим, както канцелът Курц казва, граници вътре в Европа.

През септември австрийците организират неформална среща на върха, посветена на сигурността и миграцията, която ще се проведе в Залцбург. Австрия поема от България темата за дигитализацията и нейното ускоряване за постигане на просперитет в Европа. Друг приоритет, който Виена смята да продължи, е и европейското бъдеще на Западните Балкани. Виена ще работи за това преговорите за членство с Македония и Албания да започват час по-скоро.

© снимка: БТА / АРХИВ