Европейският съюз осъди военните действия на Турция в Северна Сирия и призова държавите от ЕС, които изнасят оръжие за Турция, да спрат доставките си. САЩ вече налагат санкции на Турция. Анализ на конфликта в студиото на Сутрешния блок на БНТ направиха Весела Чернева, директор на Софийския офис на Европейски съвет по външна политика и Любомир Кючуков от Института за икономика и международни отношения.

Идеята на Съвета е по-скоро да има стиковане на институциите по отношение на този конфликт. Да стане ясно, че това, което в момента се случва в Сирия, на практика не само освободи голям брой бойци на "Ислямска държава", но и настрои кюрдите срещу Европа и срещу Запада, каза Чернева.

Весела Чернева, директор на Софийския офис на Европейски съвет по външна политика: Това са две нови заплахи за Европейския съюз и особено за страните, които са най-близо, България със сигурност е една от тях.

Тя посочи, че другата причина за Съвета е, че в четвъртък и в петък лидерите на страните членки на ЕС ще се съберат на т. нар. Среща на върха и подчерта, че е добре България да отиде подготвена и с позиция, не да импровизира.

Българската позиция не може да бъде неутрална, както никоя друга позиция на страна-членка от ЕС, категоричен бе Кючуков.

Любомир Кючуков, Институт за икономика и международни отношения: Друг е въпросът, че България има на практика два репера, с които трябва да се съобразява. Първото е страна-членка на ЕС и второ, страна-съседка на Турция, което неминуемо поставя и двустранните отношения като елемент от общата позиция, т.е. тук очевидно България, отчитайки тези две неща, трябва да бъде част от една обща позиция на ЕС, но и между другото засега все още не е достатъчно ясно как точно ще се получи тази обща позиция, има различни виждания, част от страните от ЕС имат различни виждания.

Вижте целия разговор във видеото!

Съветът по сигурността заседава заради ситуацията в Сирия

Съветът по сигурността заседава заради ситуацията в Сирия

Премиерът Бойко Борисов свиква Съвета по сигурността във връзка с рязкото изостряне на ситуацията в Сирия. На срещата в Министерския съвет ще бъде обс...