НОВИНИ

България участва на изложението „Зелена седмица“ в Берлин

България има значителен потенциал за производство на качествени земеделски храни. Това заяви министър Румен Порожанов при откриване на Международното изложение "Зелена седмица" в Берлин, на което за първи път България е страна-партньор. Германският му колега Кристиан Шмид, по време на церемония с над 3 хиляди гости, напомни, че всеки е пробвал поне един от вкусните български продукти, а розовото ни масло е във всички качествени парфюми по света.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
21:02, 19.01.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Тазгодишното участие на България в Зелената седмица е под мотото "Ароматът на слънцето" и символизира българската роза.

В палатата ни гости от цял свят могат да опитат вкусни български продукти като месни деликатеси, млечни продукти, биологичен пчелен мед, вина и ракии.

И всичко това, под съпровода на народна музика, свежо ухание и красива декорация от живи рози.

Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите: Изложението дава изключителни възможности за представянето на България. Това изложение, съчетано с Българското европредседателство е чудесна възможност да покажем и намеренията ни за общата селскостопанска политика от 2020 година.

Тази година особено силно е представянето в Берлин на българските пчелари.

Димитър Костадинов - пчелар, с. Орлене, обл. Ловеч: Французите търсят много липовия мед, руснаците много питат за мед от мащерка, а северните народи предпочитат бистрия мед.

Голям интерес има и към българските зеленчуци, най - вече вкусния розов домат.

Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите: Един изключителен продукт, който се харесва на всички. Всеки чужденец като си тръгва от България взима кашон от розовите домати.
Венцислав Петков, оранжерия с. Мало Конаре, Пазарджишко: Да, уверен съм, че ще постигнем добри резултати, като износ в Молдова и други европейски страни.

В рамките на изложението министър Порожанов се срещна с 10 свои колеги от Европа, с които обсъдиха бъдещата селскостопанска политика. Зелената седмица в Берлин ще продължи до 28 януари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветанов: Няма да се разпадне коалицията заради Истанбулската конвенция
Цветанов: Няма да се разпадне коалицията заради Истанбулската конвенция
Жителите на Нови Хан са против добива на кварцов пясък в лесопарк Побит камък
Жителите на Нови Хан са против добива на кварцов пясък в лесопарк "Побит камък"