НОВИНИ

България участва с 41 войници в най-голямото учение на НАТО

България участва с 41 войници в състава на Канадската бригада, в най-голямото учение на НАТО "Единен тризъбец 2018" в Норвегия. Основните задачи на нашите военни са Радиационно и химическо разузнаване и обезвреждане на невзривени боеприпаси. Във втората фаза на "Единен тризъбец" две групи армии водят сражения за Норвегия във фиктивен сценарий. Екип на БНТ следи учението на място.

Александър Марков
от Александър Марков
20:24, 02.11.2018
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

България участва в "Единен тризъбец 2018" с две групи за контрол на придвижването и гражданско-военно сътрудничество и два взвода: за обезвреждане на невзривени боеприпаси и за радиационно и химическо разузнаване.

В сценария на учението Северната армия с бронирани бригади от Канада, Норвегия и Швеция е в ролята на враг, който атакува страна членка.

Майор Николай Иванов, старши национален представител на СВ в "Единен тризъбец 2018": От днес Канадската бригада, към която ние сме прикачени, премина в настъпление и българските военнослужещи изпълняват задачи в интерес на същата бригада. Извършване на разузнаване по гражданско и военно сътрудничество, оценка на риска, оценка на щети, инженерно разузнаване, задачи по охрана, ескортиране и патрулиране.

Където трябва да се проправи път, българският взвод за обезвреждане на невзривени боеприпаси влиза в действие.

Серж. Атанас Опрев, Взвод за обезвреждане на невзривени бойни припаси, 55-и инженерен полк - Белене: Ако възникне някаква екстремна ситуация, свързана с импровизирани взривни устройства, се опитваме по най-бързия начин да реагираме, за да може батальонът по най-бързия и кратък начин да премине през дадения участък.

Взводът обевзрежда мини и снаряди със специален робот.

Кап. Мартин Станчев, командир на рота за унищожаване на невзривени бойни припаси, 55-ти инженерен полк - Белене: Дистанцията, на която може да работи роботът, е 400 метра има обхват. Снабден е с шест бронекамери, има рамо, което служи за повдигане на различни предмети.

Взводът за радиационно и химическо разузнаване е под командването на лейтенант Благовеста Бонева и току-що се е завърнал от мисия в настъпление.

Лейт. Благовеста Бонева, командир на модул за радиационно и химическо разузнаване, 38-ми батальон за ядрена, химична и биологична защита - Мусачево: Ние сме защитниците на силите, тоест ние осигуряваме сигурността на хората в работата им на бойното поле. Мерим гама фона, тоест колко радиация има във въздуха и дали е опасна тя за нас.

След три дни Северната армия, от която българите са част, ще заеме отбранителни позиции. А Германия, Холандия и Обединеното кралство ще преминат в атака.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Сигнал за изсичане на гора край плажа в Черноморец предизвика проверки
​Сигнал за изсичане на гора край плажа в Черноморец предизвика проверки
Сърфист оцеля 25 часа в морето
Сърфист оцеля 25 часа в морето