България участва с 41 войници в състава на Канадската бригада, в най-голямото учение на НАТО "Единен тризъбец 2018" в Норвегия. Основните задачи на нашите военни са Радиационно и химическо разузнаване и обезвреждане на невзривени боеприпаси. Във втората фаза на "Единен тризъбец" две групи армии водят сражения за Норвегия във фиктивен сценарий. Екип на БНТ следи учението на място.

България участва в "Единен тризъбец 2018" с две групи за контрол на придвижването и гражданско-военно сътрудничество и два взвода: за обезвреждане на невзривени боеприпаси и за радиационно и химическо разузнаване.

В сценария на учението Северната армия с бронирани бригади от Канада, Норвегия и Швеция е в ролята на враг, който атакува страна членка.

Майор Николай Иванов, старши национален представител на СВ в "Единен тризъбец 2018": От днес Канадската бригада, към която ние сме прикачени, премина в настъпление и българските военнослужещи изпълняват задачи в интерес на същата бригада. Извършване на разузнаване по гражданско и военно сътрудничество, оценка на риска, оценка на щети, инженерно разузнаване, задачи по охрана, ескортиране и патрулиране.

Където трябва да се проправи път, българският взвод за обезвреждане на невзривени боеприпаси влиза в действие.

Серж. Атанас Опрев, Взвод за обезвреждане на невзривени бойни припаси, 55-и инженерен полк - Белене: Ако възникне някаква екстремна ситуация, свързана с импровизирани взривни устройства, се опитваме по най-бързия начин да реагираме, за да може батальонът по най-бързия и кратък начин да премине през дадения участък.

Взводът обевзрежда мини и снаряди със специален робот.

Кап. Мартин Станчев, командир на рота за унищожаване на невзривени бойни припаси, 55-ти инженерен полк - Белене: Дистанцията, на която може да работи роботът, е 400 метра има обхват. Снабден е с шест бронекамери, има рамо, което служи за повдигане на различни предмети.

Взводът за радиационно и химическо разузнаване е под командването на лейтенант Благовеста Бонева и току-що се е завърнал от мисия в настъпление.

Лейт. Благовеста Бонева, командир на модул за радиационно и химическо разузнаване, 38-ми батальон за ядрена, химична и биологична защита - Мусачево: Ние сме защитниците на силите, тоест ние осигуряваме сигурността на хората в работата им на бойното поле. Мерим гама фона, тоест колко радиация има във въздуха и дали е опасна тя за нас.

След три дни Северната армия, от която българите са част, ще заеме отбранителни позиции. А Германия, Холандия и Обединеното кралство ще преминат в атака.