НОВИНИ

България участва в мащабното учение на НАТО в Украйна "Рапид трайдънт-2019"

България изпрати 40 военни в Украйна за най-мащабното учение на НАТО и САЩ за тази година там - "Рапид трайдънт-2019". Военни от 61-ва механизирана бригада - Карлово и медици тренират денонощно в Международния център по мироопазване и сигурност на полско-украинската граница. С войниците ни на терен се срещнаха Александър Марков и операторът Владимир Богдански.

Александър Марков
от Александър Марков
17:07, 20.09.2019
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Българските медици от Единния център за начална подготовка в Плевен обучават украинските военни как да оказват първа лекарска помощ на ранени на терен.

България участва в "Рапид трайдънт-2019" с военни от 61-а механизирана бригада - Карлово, Четвърти артилерийски полк - Асеновград, 78-и батальон за осигуряване - София и офицери от Военната академия "Георги Раковски".

Майор Петко Делчев от медицинската служба на Българската армия е обучаващият тази рота.

Майор Петко Делчев, Единен център за начална военна подготовка, Плевен: Това е специална програма за оказване помощ на бойното поле, тъй като принципите при медицинската помощ, когато си в такава среда, са различни в сравнение с мирна обстановка.

28 души взвод от 61-а Стрямска механизирана бригада са противостоящи сили срещу украинските.

Майор Ленко Данов, 61-а Стрямска механизирана бригада - Карлово: Винаги българските военнослужещи на учения са се представяли отлично. Колегите са възхитени. Даже идват и казват: "Моля ви се, кажете на Вашите войници да се съпротивляват по-малко, че не можем да си изпълним задачите".

Майор Ленко Данов, който ръководи българските войници, и капитан Анатолий Иванов са в командния щаб на учението. Специална виртуална система "Джей Кетс" моделира тактическите действия на противника в реално време.

Капитан Анатолий Иванов, 4-ти артилерийски полк - Асеновград: Това е симулация на реални бойни действия, където ресурсът, човешкият ресурс, като жертви, бива спестен. Многонационалните сили трябва да се "сглобят" на театъра на бойните действия бързо.
Полк. Ферди Акалтин, Сухопътно командване на НАТО, Landcom: Към момента НАТО може да дислоцира 12-18 бригади където и да е по света, и то доста бързо.

Борбата с радиологически, химически и биолигични замърсители е също едно от нещата, които се тренират на това учение. България е една от страните, които ежегодно се включват в такъв тип учения.

Учението "Рапид трайдънт-2019" отиграва въоръжено нападение над Украйна в условията на хибридна война.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катрин Тасева спечели квота за Олимпиадата в Токио
Катрин Тасева спечели квота за Олимпиадата в Токио
Красимир Станчев е новият началник на Националната служба за охрана
Красимир Станчев е новият началник на Националната служба за охрана