НОВИНИ

България в помощ на "Фронтекс" в Средиземно море

С 31% е спаднал миграционният натиск към Европа в сравнение с 2017 г., отчита статистиката. 125 000 мигранти са пристигнали в Европа през 2018 година - повечето от тях през Средиземно море. Увеличава се миграционният натиск през Източното Средиземноморие обаче. Хиляди предприемат опасно пътуване от турските брегове към гръцките егейски острови. За да се справи с охраната на външните граници, ЕК предлага създаването на постоянен корпус от 10 000 гранични полицаи със собствено оборудване и изпълнителни правомощия към Европейската агенция за гранична и брегова охрана - Фронтекс, които да могат да реагират в кризи.Българският патрулен кораб "Поморие" с два екипажа всеки ден пази външната граница на ЕС и не рядко спасява мигранти. Около Лесбос в егейските гръцки териториални води е съсредоточена голяма мисия на "Фронтекс" в помощ на Гърция - това е операция "Посейдон" със стотици офицери и десетки кораби, които всеки ден дават дежурства в открито море. За тази мисия и за придобилия печална слава най-голям гръцки м

Александър Марков
от Александър Марков
18:20, 20.11.2018
Чете се за: 01:16 мин.
По света

Българският патрулен кораб "Поморие", с който България участва в операция "Посейдон", акостира на пристанището в Митилини след поредното 12-часово дежурство.

Инсп. Ивайло Николов, командир на гранично-полицейския кораб "Поморие": Назначава ни се патрулен район, в който ние отиваме, и започваме да водим наблюдение - техническо наблюдение, визуално, мултисензорно, радилокационно - виждате, имаме техниката на кораба.

Ако корабът засече лодка с мигранти в турсикте териториални води, сигнализира съседната гранична полиция чрез центъра в Пирея. Ако е в гръцки, действа съгласно инструкциите.

Инсп. Ивайло Николов, командир на гранично-полицейския кораб "Поморие": Когато се наложи мигрантите да бъдат спасени, тогава лодката бива взета на борд и започва операция по търсене и спасяване на хората.
;

"Поморие" е най-бързият български кораб от този клас.

Петър Огнянов, механик на гранично-полицейския кораб "Поморие": В момента се намирате в машинното отделение, или в сърцето на кораба. Максималната скорост, която развиваме, е 35,5 възела, което е изключително бързо.
Тон ван Лиероп, говорител на "Фронтекс": Много сме доволни от факта, че българската гранична полиция е тук с кораб, който се включва активно в операции по патрулиране. Това е знак, че България разбира: гръцката граница е и външна граница на ЕС.

Миграционният натиск в Източното Средиземноморие остава висок. А остров Лесбос е на първа линия.

;

В лагера "Мория" на о. Лесбос, в Гърция има настанени 9000 мигранти и бежанци от Африка и Близкия Изток при капацитет от 2000. Повечето от тези, с които се срещнахме, са преплавали с надуваеми лодки от турския бряг.

Мухаммад, Афганистан: Бяхме в открито море един час. Платихме по 1000 долара на турци, които ни осигуриха лодката, откараха ни на плажа и ни пуснаха в морето.
Масуд, Афганистан: Седем пъти опитвах да вляза в Гърция, три пъти имахме удавници. Турската полиция ни връщаше обратно в Измир. Но ние продължихме да опитваме и накрая успяхме.

Всички мигранти са регистрирани от "Фронтекс" и чакат да бъдат одобрени или отхвърлени молбите им за убежище.

Али Мулар, Сирия, фондация "Движение на земята": Тази част от лагера съвсем не беше такава, каквато изглежда сега. Тук приличаше на джунгла. Нямаше никакви нормални условия за живот, но постепенно променихме това.

Чакането за статут продължава от 6 месеца до 2 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Симеон Сакскобургготски: Предсрочни избори не бива да ни плашат
Симеон Сакскобургготски: Предсрочни избори не бива да ни плашат
​Продължава протестът на майките на деца с увреждания
​Продължава протестът на майките на деца с увреждания