България е на трето място по най-нисък външен дълг в Евросъюза, обяви премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание. Той се позова на последните данни на Евростат, спорeд които сме свили задълженията си с 2 млрд. и 257 млн. лв.

На първо място в класацията е Естония, следвана от Люксембург и България. С темповете, с които погасяваме външния си дълг обаче можем да ги изпреварим, прогнозира премиерът.

Бойко Борисов - министър-председател: "Люксембург има към 23 %, но с това темпо, с което работи правителството, на края на годината ще го свалим до към 20 %, добре де и края на мандата да е, но втори по-нисък дълг - сиреч поколенията в България и сега са в тройката на отличниците по нисък външен дълг в Европа.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни в парламента, че добрите резултати се дължат на погасителни вноски по петгодишните еврооблигации, които правителството направи през 2017 г. с бюджетните излишъци.

По този начин нивото на дълга намаля с 2.257 млрд. лева или с 3.5 процента. Затова тя призова опозицията да е по-умерена в критиките си към финансовата политика на кабинета.

Менда Стоянова - председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси: Опорната точка на БСП се спука. Иска ми се да вярвам, че сред колегите на БСП има финансово и икономическо грамотни хора 15 европейски държави имат дълг надвишаващ европейския лимит от 60% от БВП.

А в челото на най-задлъжнелите са Гърция, Италия и Португалия.