НОВИНИ

България внесе в ЮНЕСКО номинации за четири биосферни резервата

България внесе в ЮНЕСКО номинации за четири биосферни резервата - "Централен Балкан", "Червената стена", "Узунбуджак" и "Сребърна", съобщава пресцентърът на Министерството на околната среда и водите.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
13:35, 09.10.2016
Чете се за: 00:47 мин.
У нас
България внесе в ЮНЕСКО номинации за четири биосферни резервата

Националният комитет по програмата "Човекът и биосферата" на ЮНЕСКО одобри номинациите за обявяване на биосферните резервати и ги внесе в секретариата на програмата, се посочва в съобщението.

Отбелязва се, че МОСВ е подкрепило процеса по избор и номиниране на биосферни резервати чрез проект, финансиран от Предприятието за управление на дейности по опазване на околната среда и изпълнен от Българската фондация "Биоразнообразие". Целта на проекта е била да подпомогне процеса на ревизия на биосферните резервати от "стара" генерация. При реализирането му са проучени възможностите за създаване на съвременни биосферни резервати в осем региона на България.

Номинирането на четирите биосферни резервата е подкрепено с решения на ОбС на присъединилите се общини. Документите са подписани от кметовете, от министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, от директора на Изпълнителната агенция по горите и от председателя на Националния комитет по програмата.

България се включва в програмата "Човекът и биосферата" през 1977 г. със 17 строги резервата, с което се превръща в една от страните с най-представителните мрежи от биосферни резервати в Европа. Със Севилската стратегия от 1995 г. ЮНЕСКО прие нова концепция за биосферните резервати, съгласно която едновременно със защитата на природата резерватите следва да създадат условия за устойчиво развитие на местните общности и региони, припомнят от МОСВ.

Ефективното управление и функционирането на биосферните резервати предполага участие на всички заинтересовани страни, за да се постигне устойчив баланс между опазването на биоразнообразието, икономическото развитие и съхраняването на културното наследство, и справедливата подялба на ползите от управлението на територията, се посочва в съобщението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Етиопци спечелиха маратона на София
Етиопци спечелиха маратона на София
Малките репортери на БНТ в защита на животните
"Малките репортери на БНТ" в защита на животните