България затвори въздушното си пространство за самолети „Боинг“ 737 „Макс“ 8". Ограничението се прилага и в други европейски държави. То е наложено след съобщение на Европейската агенция по авиационна безопасност. Минути преди забраната да влезе в сила у нас, на летище София извънредно кацна самолет от този модел, пътуващ от Египет за Холандия.

„Боинг“ 737 „Макс“ 8" лети по маршрут Хоргада - Амстердам. В небето над Румъния екипажът разбира, че държавите от Европйския съюз поетапто затварят въздушното си пространство за този тип самолети.

Станимир Нешев - главен директор на ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“: И капитанът решава да се върне на летище София, защото не е имал достатъчно гориво да прелети до Египет.
След трагедията в Етиопия: Над 20 държави спряха полетите на „Боинг“ 737 Макс 8

След трагедията в Етиопия: Над 20 държави спряха полетите на „Боинг“ 737 Макс 8

Над 20 държави, включително най-големите икономики от Европа и Азия, затвориха въздушното си пространство за „Боинг“ 737 Макс 8. Такава забрана беше н...

Около 21 часа самолетът каца на столичното летище без проблеми. Забраната такива машини да летят над България влиза в сила в 22:40. След получено съобщение от Европейската агенция по авиационна безопасност.

Станимир Нешев - главен директор на ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“: Тя е получила от стоя страна информация от FAA (Федерална авиационна администрация на САЩ, бел. ред.) за това, че има проблем със системата за хоризонтална стабилизация.
© БГНЕС

Не е ясно колко дълго ще важи ограничението. „Боингът“ още е на столичното летище.

Може да си тръгне. Това е единствената опция - да не извършва полети с комерсиална цел. Тоест да няма пътници или товари на борда.

Пътниците са настанени в хотел. Днес следобед са отпътували за Амстердам с друг самолет.

„Боинг“ 737 „Макс“ извършва полети от 2016 година. При катастрофи с такъв тип самолети в Индонезия и Етиопия загинаха над 300 души.

Започва анализ на черната кутия на самолета на Лайън Еър в Индонезия

Започва анализ на черната кутия на самолета на Лайън Еър в Индонезия

Черната кутия на катастрофиралия в Индонезия самолет на Лайън Еър вече е в столицата Джакарта. Анализът му трябва да осветли възможните причини за пад...