НОВИНИ

България затвори въздушното си пространство за „Боинг“ 737 „Макс“ 8

България затвори въздушното си пространство за самолети „Боинг“ 737 „Макс“ 8". Ограничението се прилага и в други европейски държави. То е наложено след съобщение на Европейската агенция по авиационна безопасност. Минути преди забраната да влезе в сила у нас, на летище София извънредно кацна самолет от този модел, пътуващ от Египет за Холандия.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:04, 13.03.2019
Чете се за: 00:41 мин.
По света

„Боинг“ 737 „Макс“ 8" лети по маршрут Хоргада - Амстердам. В небето над Румъния екипажът разбира, че държавите от Европйския съюз поетапто затварят въздушното си пространство за този тип самолети.

Станимир Нешев - главен директор на ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“: И капитанът решава да се върне на летище София, защото не е имал достатъчно гориво да прелети до Египет.
;

Не е ясно колко дълго ще важи ограничението. „Боингът“ още е на столичното летище.

Може да си тръгне. Това е единствената опция - да не извършва полети с комерсиална цел. Тоест да няма пътници или товари на борда.

Пътниците са настанени в хотел. Днес следобед са отпътували за Амстердам с друг самолет.

„Боинг“ 737 „Макс“ извършва полети от 2016 година. При катастрофи с такъв тип самолети в Индонезия и Етиопия загинаха над 300 души.

;

Около 21 часа самолетът каца на столичното летище без проблеми. Забраната такива машини да летят над България влиза в сила в 22:40. След получено съобщение от Европейската агенция по авиационна безопасност.

Станимир Нешев - главен директор на ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“: Тя е получила от стоя страна информация от FAA (Федерална авиационна администрация на САЩ, бел. ред.) за това, че има проблем със системата за хоризонтална стабилизация.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ се отказа от опрощаването на дълговете на мюфтийството
ГЕРБ се отказа от опрощаването на дълговете на мюфтийството
НФСБ провали заседание на Обединени патриоти за евроизборите
НФСБ провали заседание на "Обединени патриоти" за евроизборите