НОВИНИ

Българка е сред обвинените за банкова измама за 2 млрд. долара

Българка е обвинена в участие в измамническа схема за 2 милиарда долара. Западните медии съобщават името Детелина Събева, бивш високопоставен служител в банка "Креди Сюис". С още двама мъже, нейни бивши колеги, тя е била арестувана и освободена под гаранция в Лондон. И тримата ги очаква екстрадиция в Съединените щати.

bnt avatar logo
от Веселин Паунов - кор. на БНР
15:00, 04.01.2019 (обновена)
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Детелина Събева, която е на 37 години, е една от тримата бивши банкери на "Креди Сюис", арестувани в четвъртък в Лондон по обвинения за кредитни измами с участието на компании в Мозамбик. Другите двама са Андрю Пиърс и Сурджан Сингх. Тримата са били издирвани от американските власти. В обвинението на федералния съд в Ню Йорк се казва, че те са обвинени в конспирация за нарушаване на американския закон срещу корупционни практики, за пране на пари и измами на инвеститори.

Арестувани са още бившият финансов министър на Мозамбик Мануел Чанг и ливанеца Жан Бустани - служител на базираната в Абу Даби компания "Привинвест". Според обвинението, чрез така разработената схема, в Мозамбик са били учредени три фирми за разработване на морски проекти, които са получили заеми в размер на повече от 2 милиарда долара в периода 2013-2016 година, като заемите са били гарантирани от правителството на Мозамбик, когато Мануел Чанг е бил министър на финансите.

Размерът на заемите и бил частично укрит от Международния валутен фонд, а проектите рухват в началото на 2016 година. В декларация на "Креди Сюис" се казва, че банката се разграничава от действията на бившите ѝ служители, действали за лична изгода, и че е готова да сътрудничи пълно на разследването. Детелина Събева и Андрю Пиърс са напуснали "Креид Сюис" през 2013 година, за да работят във вече спомената "Привинвест" в Абу Даби.

За Събева освен това се твърди, че е била в ръководството на вече закритата лондонска консултантска компания "Дискавъри Капитъл лимитит". Събева, Пиърс и Сингх са пуснати под гаранция в Лондон, докато американските власти уредят екстрадирането им в Съединените щати. Адвокатите и на тримата банкери отказаха изявления при опитите на британските медии медиите да коментират инцидента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасно време и усложнена пътна обстановка в Югоизточна България
Опасно време и усложнена пътна обстановка в Югоизточна България
Тропическа буря бушува в Тайланд
Тропическа буря бушува в Тайланд