Измамна обява за работа в чужбина в интернет. С обещание за високо заплащане и осигурена квартира, жена успява да излъже над 10 души. "По света и у нас " подаде сигнал в прокуратурата.

Каква е схемата - Татяна Йорданова разказва.

В иначе богатия български език думата гурбет няма синоним. А голяма част от хората, които стигат до гурбет, просто нямат друга алтернатива. Една обява с предложение за работа в Германия успява да вземе парите на над 10 души. Двама от тях разказват една и съща история.

Зинко Викторов Зинков, с. Рибен, Плевенска област: Случайно попаднах на една интересна обява, която ме впечатли.
Румен Христов, Велико Търново: Става дума за завод в Германия.

Жена, представяща се с името Радостина Христова, казва, че е посредник на известна компания за кафе. Отговаря на чешки номер, готова е да наеме българите. Съгласява се да наеме и нас.

- Здравейте! Радостина Христова?
- Здравейте! Заповядайте.
- Искам да Ви попитам още ли важи тази обява за работа в Германия?
- Да, работа в Германия ли Ви интересува?- Да, но искам да знам по-точно какви са условията.
- Разбира се, че ще ви обясня. Заплащането е 1700 евро чисто след удръжките. Допълнително получавате 230 евро под формата на ваучер за пазаруване на храна.
- Предварително трябва ли да се дава нещо? Чувате ли ме?

На измамените, въпросната жена иска капаро за квартира.

Румен Христов, Велико Търново: Постоянно се чувахме, през ден-два, отговаряше на всеки един въпрос. Всичко изглеждаше много, много, много истинско до последния момент.

Това е моментът, в който посредничката получава парите.

Румен Христов, Велико Търново: След което изчезна вече тотално не може да се намери, пиша и звъня и, не ми отговаря и ме блокира.
Зинко Викторов Зинков, с. Рибен, Плевенска област: За половин час съм и звънял 100 пъти - никакво вдигане.
- Получихме сигнал, че сте измамили чрез този сигнал няколко човека, като сте ги накарали да дадат...
- Българската национална телевизия, ако иска да заповяда... Така да ме записвате - все едно сте от българското радио.

Радостина Христова отказва на покана за разговор. Вече e премахнала е обявата за работа, но според Румен, не е спряла да действа по същата схема, но от името на други заводи.

Румен Христов, Велико Търново: Завод за салфетки, завод за картонени кутии.
Зинко Викторов Зинков, с. Рибен, Плевенска област: Просто хората така изкарват едни бързи пари и се подиграват с отчаянието на българските граждани, защото все пак в България е трудно и всеки иска да опита в чужбина.

Жената може и да не се казва Радостина, може да е с чешки номер, но да е в България. Засега не знаем - и оставяме на прокуратурата да провери това.

Румен Христов, Велико Търново: Просто разбрах, прежалил съм си парите.
Зинко Викторов Зинков, с. Рибен, Плевенска област: Просто съм ги отписал, но въпросът е такъв - да помогнем на други хора да не се хванат както мене.

И поне думата измама да има алтернатива - справедливост.