Националната художествена галерия в София е получила дарение от 1 милион и 840 хиляди лева. Сумата е завещана от българката Маргарита Занеф, която е починала през 2016 година в Австралия.

Тя е емигрирала там през 60-те години на миналия век със сина и съпруга си, които също са починали. Информацията за дарението е дошла от австралийска кантора.

Според завещанието, оставено от българката, половината от сумата от продажбата на недвижимото ѝ имущество трябва да се дари на Националната художествена галерия, а другата - на галерия в Нов Южен Уелс.

По думите на адвоката Уоруик Дън от кантората, изготвила завещанието и извършила разпоредителните действия с него, Занеф е била голям почитател на изкуството и е съзнавала значението му за обществото.

Дарила е половината пари на българската галерия като родолюбив жест към родината си, а останалата половина на австралийската галерия с признателност към държавата, която я е приела. Утре от Националната художествена галерия ще дадат подробности за това как ще бъдат използвани парите.