НОВИНИ

Българка оцеля при обстрел в Кабул

Българската журналистка Моника Евстатиева оцеля при обстрел в Афганистан. Двама души от екипа, с който е работила там загинаха -американски журналист и местен преводач.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:53, 06.06.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Евстатиева е продуцент в американското радио Ен Пи Ар и от години работи като журналист в Съединените щати. Била е нещатен кореспондент на БНТ. Тя е невредима. Загиналият Дейвид Гилкей е сред най-добрите фотожурналисти в света.

Той показваше болката и красотата във войни и конфликти, беше свидетел на най-големите изпитания за човечността - написаха колегите на журналиста Дейвид Гилки. Той се намирал в конвой на афганистанската армия в южната провинция Хелманд заедно с преводача Забиула Тамана. Джипът, с който се придвижвали, бил ударен от 82-милиметрова ракета при крайпътна засада на талибаните. При нападението е загинал и шофьорът от афганистанската армия.

50-годишният Дейвид Гилки е сред най-добрите фотожурналисти в света, носител на много награди. Отразявал е войните в Ирак и Афганистан от 11 септември 2001 г. досега, конфликтът между израелци и палестинци, апартейда, епидемията от ебола в Африка, гладът в Сомалия, земетресението в Хаити.

В друг автомобил в конвоя са пътували българката Моника Евстатиева и военния кореспондент на радио NPR Том Бауман. Те не са ранени. В момента са в Кандахар.

Във Фейсбук Моника Евстатиева написа: "Почивайте в мир, скъпи приятели. Том Бауман и за все още сме в шок, извън себе си. Признателни сме за подкрепата на всички, които се свързаха с нас".

Моника Евстатиева от години работи като журналист в САЩ. Била е нещатен кореспондент на БНТ. Отразявала е теми като 10-ата годишнина от атентатите от 11 септември и президентските избори през 2012 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неприети първокласници въпреки покрити критерии
Неприети първокласници въпреки покрити критерии
Началникът на инспектората на МЗ е получила правомерно 10 000 лв. заплата
Началникът на инспектората на МЗ е получила правомерно 10 000 лв. заплата