НОВИНИ

​Българка поема за първи път пост на генерален директор на дирекция в ЕК

Европейската комисия назначи днес Мариана Коцева за генерален директор на генерална дирекция "Евростат". Това е първият български гражданин, който застава на толкова висок пост в ЕК. Еврокомисарят Гюнтер Йотингер коментира, че е време 11 години след приемането на България в ЕС българин да поеме подобна отговорност.

bnt avatar logo
от БТА
12:50, 21.02.2018
Чете се за: 00:29 мин.
По света
​българка поема първи път пост генерален директор дирекция

От юли 2012 г. Коцева е заместник-генерален директор на "Евростат" в Люксембург. Тя е и първата жена, която застава начело на европейската статистическа служба. С почти шест години трудов стаж в Евростат и 10 години като генерален секретар, а след това и председател на Националния статистически институт у нас, Коцева притежава всички необходими умения и опит за новата си позиция, отбелязва ЕК.

С друго решение на комисията Андрияна Сукова е назначена на поста заместник-генерален директор на генерална дирекция в Европейската комисия. Тя ще работи в генералната дирекция "Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване". От август 2010 г. Сукова е директор в генерална дирекция "Заетост". Тя работи в генерална дирекция "Заетост" повече от седем години, особено в областта на наблюдението и изпълнението на програми по Европейския социален фонд. Сукова е бивш заместник-министър на земеделието и член на кабинета на бившия комисар по защита на потребителите Меглена Кунева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полша открива почетно консулство в Несебър
Полша открива почетно консулство в Несебър
В Пловдив започва мегафорумът за агробизнес АГРА
В Пловдив започва мегафорумът за агробизнес "АГРА"