Едно българско момиче - Неда Лаптева, спечелва вниманието на гениалния астрофизик Стивън Хокинг още преди 2 години. Печели състезание за въпрос към Хокинг и има щастието да му го зададе лично на фестивал на Канарските острови.Това преживяване ще продължи и тази година, Неда така е заинтригувала Хокинг, че вече е поканена на вечеря с него по време на научния фестивал на астрофизиците Стармус. С Неда се срещна Деси Маркова.

Нежно, красиво и усмихнато момиче, излязло от стереотипа - това е Неда. Ще стане на 18, но отдавна се вълнува от произхода на вселената, хората и живота. Стивън Хокинг я грабва с откритията и идеите си и с характера, който притежава. Откритието му за съществуване на Черни дупки я впечатлява.

"Той говори за Черни дупки и всъщност на края на лекцията казва, не цитирам точно, но казва, че целта на тази лекция беше да ви разкажа, че изход от черните дупки има и може това да те заведе в друга вселена, може и много други неща, които не знаем да се случат. И цитирам "ако някога се чувствате все едно сте в черна дупка, не се притеснявайте - има изход" и това е и за хората с депресия съобщение, което на мен много силно ми въздейства и е много красиво според мен".

И въпреки че намира идеите на Хокинг за фундаментални - все пак има и мнение, различно от неговото, като например, че технологиите щели да погубят човечеството.

"Мен лично не ме е страх от това, защото все пак ние изобретяваме технологиите и не мисля, че тя ще може да се обърне срещу нас. Стивън Хокинг смята, че ние сме цивилизация, която ще може да живее на повече от една планета, не знам дали това е възможно, надявам се".

Неда е избрала да е тук. Иска да изучава човешкото поведение и се насочела към кинорежисура или невро психология.

"Мен ми харесва тази паралелност, няма как да знаем дали има други, всъщност експериментът в ЦЕРН това цели - да се разбере дали има паралелност. Не знам, на мен тази ми харесва, ако има друга не знам дали бих могла да си я представя, но сега съм в тази и ще се опитам да направя колкото може повече добро в тази".

Както обикновено всичко започва на шега. Неда научава в социалните мрежи за конкурса за въпрос към Стивън Хокинг. И го пита - "дали ако може да пътува във времето ще избере миналото, за да види какво е предизвикало Големия взрив или бъдещето, за да види какво ще се случи с човечеството". Вниманието на Хокинг е грабнато и и тя получава покана за фестивала на астрофизиците. Сега се притеснява от предизвикателството да се види с него на вечеря.

"Не знам какво ще се случи, защото най-вероятно ще си глътна езика и не знам как ще реагирам, защото миналия път всъщност извън сцената не съм комуникирала с него. И не знам какво да очаквам и как да се държа и трябва да тренирам може би".

Човек, който има хъса да търси отговора на въпроса защо сме тук, със сигурност няма нужда от тренировки. Стискаме палци на Неда да успее.