Как Елина Стоянова попада в полезрението на местната общност в Уолтъмстоу и се нарежда сред европейците с бизнес в английската столица заснети в клип, вижте в репортажа на Боряна Черганова.

Кметът на Лондон Садик Кан започна кампания за реклама на града като място, отворено за бизнес. Прави кратко клипче, в което показва различни европейци, решили да създадат бизнеса си и да останат на острова. Българката Елина Стоянова става част от този клип с малката книжарничка, която създава.

БНТ: Твоята книжарница е част от клип за Лондон. Как всъщност се реализира една такава идея на българин в Лондон?

Елина Стоянова: Тя се намира в Свероизточен Лондон, казва се "Имало едно време". Създадена е преди две години с много любов,постоянство и с много помощ от страна на приятели и родители. Естествено имаше трудности, като например една от най-големите трудности беше намирането на помещение. Никой не се доверяваше на странния български бизнес с продажба на книги на чужд език, но в крайна сметка успяхме да намерим място, подходящо и се оказа дори, че се намираме в квартал, в който живеят изключително много българи. Може би първото нещо, което се набива на очи, е химнът, който съм написала тук на тази стена. Често пъти клиенти чужденци ме питат какво е значението, понякога превеждам.

Книжарницата има и библиотека с над 1000 заглавия. Голяма част от книгите са дарени от българи.

Елина Стоянова: Нещо, което показвам на моите клиенти, чужденци са двете карти на България, които съм си разпечатала, едната е България на три морета, по времето на Симеон Велики. Обикновено чужденците са изумени и учудени от кога съществува България, колко голяма е била и велика. Разказвам за кирилицата понякога, че съществува благодарение на българите, че ние сме дали на руснаците, защото често пъти ме питат дали това не е руски, румънски, полски. Обяснявам, че е български език и ние пишем на кирилица и тук е България в сегашните и размери и граници.

Първият ѝ клиент - англичанин се оказва сценарист в ББС, подарява и статия в местния квартален вестник за книжарницата. В последната година идват и хора от местната община, които в последствие награждават Ели с Културна звезда за принос в културата на квартала. Така попада и в полезрението на кмета на Лондон.

Елина Стоянова: Преди няколко седмици получих телефонно обаждане, че ще бъда заснета в този клип, и така, две седмици по-късно той вече беше реализиран. Още тогава се почувствах много добре и много приета и като част от английското общество, а не просто като една от емигрантките, които съществуват някъде и не са част от цялото.

С Книжарницата си Ели прави опит да приобщи българите в района и играе ролята на местно читалище. Скоро там ще бъдат направени срещи, свързани с Брекзит, защото в общността все още няма яснота за последствията от излизането на Великобритания от Европейския съюз.