Съвместни българо-румънски екипи започват проверки в началото на летния сезон по всички основни пътища в Русенско. Акцията се прави за осма поредна година и цели да снижи нарушенията на водачите на територията на двете съседни държави. Освен в Русенско, общи патрули ще следят за спазване на Закона за движение по пътищата и в района на Видин, Добрич и Силистра.

Основните нарушения, за които следят съвместните патрули, са свързани с поставянето на обезопасителни колани, несъобразената скорост, употребата на алкохол и на наркотични вещества.

Ст. инспектор Стилян Станев - "Пътна полиция"–Русе: Проверките се извършват в 8-часови смени от смесени екипи - един полицай от "Пътна полиция"-Русе работи на територията на Румъния в окръг Гюргево и един полицай от Румъния работи на територията на ОД на МВР-Русе в смесен екип. Участват служители от българска страна, които знаят и могат да говорят английски или румънски език.

Общите екипи ще бъдат разположени на основните пътни артерии, които водят към морските и планинските курорти - по пътя Русе- Варна и по пътя Русе-Велико Търново в посока турската и гръцката граница.

Ст. инспектор Стилян Станев - "Пътна полиция"–Русе: Полицаите, които работят на територията на другата държава, са със статут на наблюдатели и основно за превод на съответните документи и те не могат да вземат административна отношение.

Проверките на съвместните екипи ще продължат до 9 септември тази година. Ако чуждите граждани, засечени с нарушения, отново влязат в страната, ще им се връчват електронни фишове. В случай, че имат неплатени глоби, им се отнема свидетелството за правоуправление, докато не платят фишовете си, допълват от "Пътна полиция". Те приканват всички граждани, които станат неволни свидетели на нарушения по пътищата от страна на румънски шофьори, да подават веднага сигнал на телефон 112.