НОВИНИ

Емоционална премиера на филма "Физика на тъгата"

"Нарисувай ми тъга" - така е озаглавена специалната вечер в НДК, посветена на Теодор Ушев. В рамките на Киномания аниматорът представя новия си филм "Физика на тъгата", по едноименния роман на Георги Господинов. Филмът вече получи много награди и гледа към "Оскар".

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
21:57, 17.11.2019
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Специалната вечер започна с емоционална среща в "Перото" - на почитатели и приятели с Тео Ушев и Георги Господинов и дълги опашки за автографи. „Физика на тъгата" се среща с българската публика преди Парижката премиера на френско-канадската копродукция. Вчера дойде и новината, че филмът печели Голямата награда за анимация на един от най-старите фестивали - Zinebi. Преди това се окичи с 5 ключови награди, влиза в дългия списък за Оскар.

Теодор Ушев - аниматор: Когато показахме филма за пръв път пред моите колеги от Националния филмов борд на Канада. И когато свърши филмът и те станаха и ръкопляскаха в продължение на осем минути и половината от хората плачеха, което се случва почти никога, защото това са хора, които гледат филми всеки ден. Те са толкова обръгнали, че почти нищо не може да ги развълнува и тогава разбрахме, че сме направили нещо.
Георги Господинов - писател: Най-важното е да разкажем тъгата си. Разказаната тъга вече не е тъга. Това е всъщност, което прави литературата, надявам се. И второ вътре има много смешни неща. Както когато човек си спомня за детството, тази тъга е светла тъга. Тази тъга те прави повече човек, не трябва да се избавяме съвсем от тъгата.

Специалната вечер подари и друга премиера - на анимационния концерт по "Четирите годишни времена", проект на Университета по изкуства в Токио - с филмите на четирима световни режисьори, начело със "Зимата" на Теодор Ушев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Смъртна присъда в Египет за либийски терорист
Смъртна присъда в Египет за либийски терорист
Световен ден на недоносените деца
Световен ден на недоносените деца