НОВИНИ

Българска разработка превръща снимките ни в картини на Пикасо?

Млади българи разработиха изкуствен интелект, който рисува като известни художници. Уникалното мобилно приложение може да превърне всяка снимка в портрет от Пикасо или Ван Гог. Подробности за проекта разказва Благой Цицелков.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
13:02, 14.08.2016 (обновена)
6523
Чете се за: 00:53 мин.
Още

Само за няколко секунди образът на операторът ни Георги Воденичаров се превърна в картина на руския художник Василий Кандински. Но през това време снимката преминава дълъг път.

Никола Иринчев, съосновател на проекта: Самата обработка на снимките е доста тежка операция. Реално погледнато за всеки пиксел се прави анализ на околните пиксели, до колко те са подобни на стиловата картинка и това се прави между 500 и 1000 пъти на картинката.

Идеята за проекта е на Георги Стоянов, който като малък искал да стане художник. Но развива компютърни умения, години по-късно работи в някои от най-големите софтуерни корпорации в света. Основният му интерес е свързан с разработването на изкуствения интелект.

Георги Стоянов, съосновател на проекта: Реално такива приложения, които позволяват да се модифицират снимките съществува от много време. Но възможността да изкопираш щриха и типични елементи на даден автор - това за мен си остава в сферата на човешки възможните неща.

До сега двамата млади учени са разработили в приложението стиловете на художници, като Винсент Ван Гог, Пабло Пикасо, Василий Кандински. Скоро ще бъде добавен и Владимир Димитров-Майстора.

Георги Стоянов, съосновател на проекта: Темповете, с които всичко се развива са феноменални, реално за месеци нещата се променят драстично и в се по-интересно се случват нещата в тази сфера.

Към момента приложението LUCID е напълно безплатно и набира все по-голяма популярност по света. Специално за зрителите на БНТ младите учени разработиха и първия артистичен видео клип в стила на известен художник. Нещо, което ще бъде достъпно и за потребителите след време.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дацов: БНБ, за да гарантира риска, дава препоръки на банките
Дацов: БНБ, за да гарантира риска, дава препоръки на банките
Премиерът Бойко Борисов ще се срещне със зам.-председателя на ВК на НАТО
Премиерът Бойко Борисов ще се срещне със зам.-председателя на ВК на НАТО