Млада българка – студентка в Милано, се опитва да вдъхне нов живот на затвореното училище в родопското село Хвойна. За Кристияна Брънзалова това е истинска кауза. Целта ѝ е чрез инициативата "Камък върху камък ще остане" да се съберат средства за най-неотложните ремонти. Това е поредната история от рубриката ни "Търси доброто".

Хвойна, Чепеларе

Училище "Свети Свети Кирил и Методий" в село Хвойна затваря врати преди десет години заради липсата на деца. Оттогава сградите му – цял архитектурен компрекс, бавно се рушат под въздействието на времето и тършуващи вътре вандали. С мисията да ги спаси се заема Кристияна Брънзалова.

Кристияна Брънзалова – студентка по архитектура в Милано: "Сега сме решили да се концентрираме в покрива на старото училище, което е зад мен. Той наистина е в доста лошо състояние, водата е влезнала вътре в сградата, нарушила е дървената конструкция на пода и вече и тя е абсолютно, абсолютно разрушена и целта ни беше да съберем пари, за да оправим покрива."

Кристияна завършва магистърската си степен в Политехническия университет в Милано, а дипломната ѝ работа е посветена на училището в Хвойна. Казва, че е силно свързана със селото и училищната сграда, където са работили дядо ѝ и баща ѝ. Ентусиазмът ѝ увлича и други хора.

Мартина Андонова – художник в Милано: "За мен е много голямо удоволствие, нали училището е толкова важно нещо и за бъдещето на децата, на цялата общност, която е тука в Хвойна. Нямаше как да откажа, когато тя ми предложи."

Художничката предложи своите илюстрации в помощ на благотворителната кауза и през целия ден водеше арт-ателие за децата. А тази вечер, както и снощи, има фолклорен концерт.

Кристияна Брънзалова: "Това ми беше целта наистина – да оживим и селото, и училището."

Училищната сграда наистина може да заживее нов живот, като се превърне например в обучителен център, смятат от кметството в Хвойна.

Вижте повече за кампанията Търси Доброто