НОВИНИ

Българската енергийна борса заработи

Днес беше даден страта на търговията с ток на Българската енергийна борса. В първата търговска сесия се включиха 24-ма търговци, а доставчиците на тока бяха само държавните ВЕЦ- ове, АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица изток 2". На този етап сделките се извършват само за ден напред, което означава, че днес купените количества електричество ще бъдат доставени утре.

Николай Минков
от Николай Минков
17:14, 19.01.2016
Чете се за: 01:47 мин.
У нас

Юлиан Митов е отскоро търговец на ток. Според него най-голямото предимство на борсата е, че дава възможност за свободно договаряне.

Юлиан Митов, търговец на ток:
"Като цяло борсата ще допринесе за регулиране на пазара и за по-ниски цени на електроенергията. Тепърва ще има нови участници от страна на търговците и нови участници от страна на производителите".

Според Митов друго качество на борсовата търговия с ток е, че тя елиминира случайните, неизрядните и съмнителните играчи от пазара.

Юлиан Митов, търговец на ток:
"За да бъдеш търговец на борсата за електроенергия, като фирма , търгуваща с електричество , ти е нужен сертификат. Този сертификат, малко или много, ще предпази купувачите на електроенергия от фирми - фантоми или фирми, които не са си платили задълженията към разпределителните дружества и да им бъде спрян тока след това."


;

Енергийният експерт професор Атанас Тасев предупреди да не се очакват чудеса от борсата като регулиране на енергийния сектор и за намаляване цената на тока.

Професор Атанас Тасев, енергиен експерт:
"Очакванията, че цените на електроенергията ще паднат са по-скоро хипотетични, защото направете си елементарна сметка, появяват се нови участници, а те трябва също да печелят. В дадения случай едва ли може да се очаква намаляването на цената на електроенергията. Още повече, че ние имаме тежко наследство. Имаме големи тарифни дебаланси. Известно е, че основният тарифен дебаланс е 1 млрд. и 500 млн. лв., който слава богу е спрян. И сега трябва да се премине към един плавен период този дефицит да бъде регулиран и да не бъде позволено увеличаването му, което означава, че така или иначе ще имаме един преходен период, с повишаването на цените на електроенергията, но се запазва основното предимство на либерализирания пазар - правото на избор. Когато не ви харесва един доставчик, вие сте свободни да преминете към друг. И разбира се, че ще има едно място в страната където ще има референтна цена".

Според Тасев няма няма опасност енергийната борса да изпадне в ситуация на неликвидност, тъй като приетите нормативни промени в Закона за енергетиката позволяват и на производителите на скъпо електричество, като ВЕИ-та и американските централи ТЕЦ "Марица изток 1" и Марица изток 3" да предлагат своя ток на борсата.

Професор Атанас Тасев, енергиен експерт:
"Сега, с новата формула, се запазва старото правило да се изкупува задължително ел. енергията за дълъг период от време, само че вече по пазарни цени, с допълнение- разликата между преференциалните цени и пазарната цена се компенсира от добавката "задължения към обществото". Което въвежда динамика в системата, но въвежда и определени проблеми, които с действията на борсата са отчетени. Т.е. при пазарна експозиция на префернциалната енергетика се получава елемент на безразличие. Т.е. на тях им е все едно на каква цена ще продадат, защото разликата автоматично се компенсира. Затова, за да не получат в некомфортен режим държавните централи, защото ще бъде притисната цената надолу и те да продават под себестойност, затова има някакви ограничения. Примерно се ограничава на 50 лв. за мегават/час, така че чисто нормативно и по новите правила, борсата има всички основания за едногодишен или двугодишен период изцяло да поеме, в това число и да има платформа за дългосрочните договори. Което означава, че ние стъпка по стъпка, макар и по-бавно, отиваме към европейския пазарен модел".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Aдел отвя Gangnam Style
Aдел отвя "Gangnam Style"
Аферата ,,Захар съшита с бели конци, смята адвокат по делото
Аферата ,,Захар" съшита с бели конци, смята адвокат по делото