НОВИНИ

Българската и Руската църква имат нов светец

Днес Българската православна църква канонизира Владика Серафим Соболев. Паметта му ще се чества на днешния ден- 26 февруари, а към името му ще се добави и Софийски чудотворец. Катедралният храм "Св. Ал. Невски" се изпълни днес с хора, дошли да се поклонят пред новия светец. Тържествата по прославлението му започнаха рано сутринта.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова Оператор: Любомир Бързаков
18:13, 26.02.2016
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

От днес столицата ни София и Българската и Руската православна църква имат нов светец-светител Серафим Соболев, архиепископ Богучарски, Софийски чудотворец. Малко след 9 иконата подарена на България от Руския патриарх Кирил беше извадена от олтара и отнесена в средата на храма. Знеполският епископ Арсений прочете словото, с което беше обявено прославлението на Владика Серафим.

Знеполски епископ Арсений: Да бъде причислен към лика на светците Богучарският архиепископ Серафим за общоцърковно почитание,честните останки на светителя Серафим да се смятат за свети мощи и да им се отдава дължимата почит. Да се състави специална служба на светител Серафим архиепископ Богучарски, а докато бъде написана да се служи по общия миней по чина на светителите.

Паметта му да се празнува на 26 февруари в деня на неговата смърт, продължи епископ Арсений, и да се изпишат икони и житие на новопрославения светител. За днешния тържествен ден беше подготвено и специално Патриаршеско и Синодално послание.

Архимандрит Герасим, гл. секретар на Св. Синод: Нека всички заедно с една уста, едно сърце и една душа днес възпеем новопрославения Софийски чудотворец и молитвено да възкликнем "Величаем те свети светителю отче нас Серафиме и почитаме твоята свята памет, защото ти се молиш да нас на Христа, нашия Бог.


След това българският патриарх Неофит издигна иконата на Свети Серафим към четирите посоки на света, а архиереите се поклониха пред нея.

Отслужена беше и тържествена света литургия. Катедралният храм отдавна не беше се изпълвал с толкова хора, дошли да се поклонят пред новия светия.

- Помага на българите, на мен лично е помогнал за нещо, което беше абсолютно невъзможно да стане по всички мед. заключения.

- Дъщеря ми беше болна, идвах, писвах писма тука, молих се, оправи се.

- Изпълнява според вярата на човек и желанието, изпросва от Бога застъпничеството си.

- Много го уважавам и се прекланям пред светеца

- Защото е пазител на България!

Потокът от хора в криптата на Руската църквата никога не е спирал, очаква се след днешната канонизация хората, които търсят помощ от светеца да станат още повече.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой ще затвърди властта си в Иран?
Кой ще затвърди властта си в Иран?
Премиерът: Поздравявам КЗК за разследването за картел на горивата
Премиерът: Поздравявам КЗК за разследването за картел на горивата