НОВИНИ

"Българската Коледа" дари хормон на растежа на Никола от Варна

6-годишният Никола Велчев от Варна е едно от децата на "Българската Коледа". Той получи така необходимия му хормон на растежа и вече не се чувства различен от своите връстници. Мечтата на Ники да порасне и да достигне ръста на момчетата на неговата възраст се сбъдна.

bnt avatar logo
от Силвия Благоева
20:09, 14.12.2017
Чете се за: 00:57 мин.
Още

Този кантар е купен специално за Никола, защото всеки нов килограм е важен за него и здравето му. Качвал се е десетки пъти за година и половина - време в което той е наддал 11 килограма и е пораснал с 13 сантиметра. Разликата във височината и теглото с неговите връстници в детската градина вече почти се е стопила.

Марин Велчев - баща на Никола: Виждаме голямо момче, тежко на килограми, на ръст. Следим го всяка седмица така с вълнение. Да е вкъщи и да играе с малката си сестра, това е любимото време за Никола. И като всяко дете и той си мечтае за това какво ще работи един ден. Вече няколко пъти е променял желанията си.
БНТ: Какъв искаш да станеш като пораснеш?
Никола Велчев: Да съм в банката. - И какво ще правиш в банката? - Ще правя пари.

Когато Никола е бил на почти 6 месеца, неговата майка забелязва, че той изостава в растежа. Когато става на годинка, тя решава да потърси лекарска помощ.

Севда Велчева - майка на Никола: Проф. Йотова от варненската университетска болница "Света Марина" каза, че трябва да изчакаме до 4 годишна възраст, защото тогава депата от растежния хормон се изчерпват. Ние послушахме... и се оказа, че той всъщност страда от дефицит на растежен хормон.

Лекарите я съветват да потърси финансова помощ от Българската Коледа, тъй като растежният хормон е скъп.

Севда Велчева: Нямам представа какво щяхме да правим ако не бяха те. Щяхме да тръгнем да търсим други варианти вероятно, но не се наложи.

През три месеца Никола е на контролни прегледи в детската ендокринология на болница "Света Марина" във Варна. Само след няколко дни отново му предстои хоспитализация. Тогава ще стане ясно колко още ще продължи лечението му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затворници от Пловдив подредиха изложба на картини и декупаж
Затворници от Пловдив подредиха изложба на картини и декупаж
До края на годината работодателят изплаща данъчните облекчения за деца
До края на годината работодателят изплаща данъчните облекчения за деца