С модерен ултразвуков апарат за диагностика на деца и новородени разполага Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. Новата медицинска апаратура е получена благодарение на "Българската Kоледа". Апаратът дава възможност за по-точно диагностициране на малките пациенти.

Добрич

Досега децата и бебетата от неонатологичното отделение на добричката болница са били изследвани с ултразвуков апарат, получен отново благодарение на „Българската Kоледа", но преди 10 години. И въпреки че все още работи, новият ехограф е много по-добър.

Д-р Йовчо Йовев - началник на детското отделение в МБАЛ Добрич: "Ползваме го ежедневно, ползват го и отделението за новородени. Особено удобно е, че този апарат е разположен на територията на отделението за всякаква вид ехографии. Не се налага пациентът да ходи до друго отделение, до друго помещение и е несравнимо по-нов като програмно обезпечаване и като техническо обезпечаване."

И диагностиката с новия ехограф е далеч по-точна и прецизна, казва младият лекар д-р Колева.

Д-р Николина Колева - лекар в детско отделение: "С апарата се вижда много по-добре, много по-добър е образът от стария и е чудесен за обучение за младите специализанти. В много от случаите апаратурата помага да се доизясни и диагностицира заболяването."

И тъй като кампанията „Българската Коледа" вече започна, лекарите отново разчитат на добрината на хората, за да може грижата за болните деца да е още по-успешна.

Д-р Йовчо Йовев - началник на детското отделение в МБАЛ Добрич: „Спешна нужда имаме от холтер за кръвно налягане, от холтер за 24-часов ЕКГ запис. Старият холтер, който използваме в момента, той до скоро беше единствен за детско, кардиология, въобще за цялата болница. Старият холтер е морално остарял."

Годишно около 2000 деца от цялата област се преглеждат на модерния ултразвуков апарат.

Вижте повече за кампанията Българската Коледа