НОВИНИ

Българската Коледа подкрепи детска хирургия в УМБАЛ "Св.Георги"

Лекарите в детската хирургия в университетската болница „Свети Георги" в Пловдив не разполагат с достатъчно апарати за белодробна вентилация. За да не се налага да избират на кое дете да помогнат, медиците разчитат на подкрепа от кампанията „Българската Коледа".

bnt avatar logo
от Деница Торньова, Антон Марчев
20:20, 19.12.2015
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Всяка година в Клиниката по детска хирургия в Пловдив се лекуват 6 хил.деца от цяла Южна България. Близо една трета от малките пациенти минават оперативно лечение и често в интензивния сектор няма свободни легла. Но истинското изпитание за лекарите идва, когато не стигат апаратите за дихателна реанимация.

Проф. д-р Пенка Стефанова - ръководител на Клиника по детска хирургия към УМБАЛ „Св.Георги": „Респираторът това е, най - просто казано, машина спасяваща живот. Без нея с две ръце нищо не можем да направим. Девет поста се изискват по норматив девет респиратора да имаме. - А колко имате. - Три".

Единият от апаратите работи повече от 20 години. Но и другите се развалят все по - често. И в най - критичните ситуации, лекарите са принудени да ги поправят сами.

Д-р Стефан Лазаров - началник на интензивното отделение към Клиниката по детска хирургия: „Виждате левкопласта, който е облепен по апарата, за да може да се получи херметичност и съответно с тази апаратура има риск за пациентите".

Въпреки остарялата техника, хиляди деца намират помощ тук. Като 5 годишния Вальо, който има хирургичен проблем още от раждането си. Момченцето е редовен пациент на клиниката и вече познава всички лекари и сестри.

Вальо: „Те са ми приятели и аз много ги обичам"

Майката на Вальо не крие вълнението си, когато разказва за часовете, прекарани в болницата. И вярва, че с помощта на кампанията „Българската Коледа", престоят на всяко дете тук, може да бъде значително по - лек.

Соня Земярска - майка: „Този, който не го е изпитал, който не е достигнал до тук, той не знае какво е. Подкрепям с двете си ръце болницата, лекарите, те имат правото на тая апаратура. Призовавам всички, всеки един родител, който желае, да подкрепи Българската Коледа! Като погледнете един лев е едно нищо, но всъщност може да спаси живот".


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джаз и класика в НДК
Джаз и класика в НДК
България от край до край: Къщи пустеят в село Искър
"България от край до край": Къщи пустеят в село Искър