НОВИНИ

"Българската Коледа" помага на 11-годишния Виктор

Вече шеста година "Българската Коледа" помага на 11 годишния Виктор. Детето има няколко неврологични заболявания и благодарение на дарителската кампания той посещава редовно логопед. След около месец му предстои операция заради сериозно изкривяване на гръбначния стълб.

Боряна Благоева
от Боряна Благоева
09:28, 17.12.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Още от 10-месечна възраст Виктор се бори с Детска церебрална парализа и вътрешна хидроцефалия. Прогнозите на специалистите не били добри, но посещенията при логопед от самото начало повлияли благоприятно на детето.

Светлана Картунова - логопед: Въпреки неблагоприятните прогнози за неговото състояние и за неговата диагноза, първо той проходи. После започна да изпитва удоволствие от играта, след това проговори по своя си начин и със своя капацитет, но реално основите на говора на езика са поставени и той може да общува.

"Българската Коледа" помага на детето да посещава логопед по пет пъти в седмицата, защото това е жизнено важно за неговия напредък. За Виктор часовете прекарани в центъра за рехабилитация и логопедична терапия са най-забавната част от деня. Най-много харесва груповата терапия, защото има възможност да общува с други деца и да почувства чудото на играта с тях.

Емануела Георгиева - майка на Виктор: Той се разбира много добре с другите деца, дори си има две, три момиченца, които има специално отношение към тях, както и те към него и той идва понеделник, сряда и петък от 3 до 7 стой. Като от 5 до 7 е с другите деца иначе са си индивидуални терапии.

Логопедичната терапия не е достатъчна сама по себе си за развитието на Виктор. Затова от няколко години специалистите включват и сензорната терапия. Тя е съпроводена с двигателна и пространствена дейност и го предизвиква да действа и да получава удовлетвореност от движението. За да продължи да се подобрява Виктор се нуждае от помощта на "Българската Коледа".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите специални пратеници в Ерусалим: Западният бряг - другата реалност
От нашите специални пратеници в Ерусалим: Западният бряг - другата реалност
Жълт код за обилни валежи е обявен в 4 области от страната
Жълт код за обилни валежи е обявен в 4 области от страната