НОВИНИ

"Българската Коледа" помага на 2-годишния Мартин от Русе

2-годишният Мартин от Русе още от раждането си е с диагноза детска церебрална парализа. Благодарение на кампанията „Българската Коледа" малкия Мартин редовно ходи на рехабилитация и състоянието му се подобрява.

bnt avatar logo
от Виолета Никифорова
21:07, 09.12.2016
Чете се за: 00:42 мин.
Българската Коледа
Българската Коледа помага на 2-годишния Мартин от Русе

Помните ли това малко плачещо момченце, с което ви срещнахме преди година. Да - това е Мартин. Едно от децата на "Българската Коледа". Снимахме го по време на рехабилитация. Вижте го сега.

Виктория Рахнева: "Промени се много и Марти вече е едно по-голямо, едно по-самостоятелно дете".

За да укрепва и да получи нови умения, Мартин посещава дневния център на „Каритас" в Русе. Средствата от "Българската Коледа" са нужни за рехабилитация и за работа със специалисти.

Виктория Рахнева: "С израстването детето вече ще има нужда и от логопедична помощ допълнителна".
Петя Георгиева - кинезитерапевт: "За съжаление са много малко местата, където родителите могат да си заведат децата на плуване на такава специална рехабилитация".

Според родителите на децата с диагноза детска церебрална парализа, отношението към тях в детските градини и училищата все още е изпълнено с неразбиране и предразсъдъци.

Виктория Рахнева: "Хора, моля Ви, научете децата си да уважават различните! Защото дете, което ходи, което говори, което се чувства много добре и увреждането му е толкова минимално-децата го обиждат и го карат да се чувства комплексирано".

За да стане голямо момче и да рита топка с останалите, на малкия Мартин му е нужна вашата помощ. И търпението на родителите му, които неотлъчно, всеки ден го насърчават да прави своите малки стъпки в големия свят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Честит рожден ден на БНТ-Пловдив
Честит рожден ден на БНТ-Пловдив
Допълнително трасе за товарни автомобили на граничния пункт при Видин - Калафат
Допълнително трасе за товарни автомобили на граничния пункт при Видин - Калафат