НОВИНИ

"Българската Коледа" помага на 8-годишния Теодор от Калековец

Години наред кампанията „Българската Коледа" помага на 8-годишния Теодор Спасов от пловдивското село Калековец. Детето се бори с няколко неврологични заболявания и благодарение на дарителската инициатива посещава редовно логопед и вече бележи значителен напредък в развитието си.

bnt avatar logo
от Деница Торньова
19:49, 23.12.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Всички го наричат Тони. Ражда се на 1 януари 2008 г. и става бебе на годината в Пловдив. Близките му вярват, че расте с късмет, въпреки проблемите, с които се бори.

Димитрина Спасова - майка: "Някъде около година и половина забелязахме, че не може да пази равновесие и решихме да отидем на ортопед. И от там се почна рехабилитация. За няколко месеца и проходи.

Радостта от първите стъпки обаче е кратка. Не след дълго детето развива епилепсия и минава на сериозна медикаментозна терапия. Лекарствата дават резултат и пристъпите намаляват значително. А благодарение на кампанията „Българската Коледа" Тони тръгва редовно на логопед.

Димитрина Спасова - майка: "Рехабилитацията остана на заден план, защото нямахме средства и за двете неща и решихме да наблягаме на логопеда. Повече вече се концентрира, изпълнява, думички от време на време. Той трябва да ходи 3 часа седмично, за да има по-голям напредък. Единият час, 40 мин е 20 лева, а за 60 е 25, така че средствата, които ги отпускат, стигат за поне половината.

Сега родителите мечтаят Тони да посещава и Монтесори терапия, за да става все по-самостоятелен и уверен.

Петър Спасов - баща: "Кампанията "Българската Коледа" за мен е нещо свято. Значи на човек когато не му се случват тези неща, гледа ги малко през гръб. Искам да кажа на всички хора... всяка една помощ към тази кампания е добре дошла за всяко едно дете!"

Финал - кадър как детето гледа през прозореца и маха.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Не достигат организации за работа с ромските деца по селата
Не достигат организации за работа с ромските деца по селата
Още един дом за сираци затвори врати. Къде ще живеят децата?
Още един дом за сираци затвори врати. Къде ще живеят децата?