НОВИНИ

Българската Коледа помага на Университетската болница „Св.Георги" в Пловдив

Лекарите и малките пациенти от интензивния сектор на педиатрията в Университетската болница „Св.Георги" в Пловдив и тази година ще разчитат на кампанията „Българската Коледа". Благодарение на дарителската инициатива, клиниката вече има съвременни кувьоз и респиратор. А сега се нуждае от нова апаратура, която облекчава сложни процедури при деца с тежки дихателни проблеми.

bnt avatar logo
от Деница Торньова
20:19, 10.12.2015
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Ангелчето на отделението. Така го наричат тук. Приемат го в интензивния сектор на педиатрията заради генетично увреждане на дихателните центрове. И вече близо 10 месеца е на изкуствена белодробна вентилация. Без апарата, бебето не може да живее.

проф.д-р Тоньо Шмилев - началник Интензивно отделение - Клиника по педиатрия в УМБАЛ „Св.Георги": „Изпада в състояние на кислороден глад, задържа се в него въглеродният двуокис, който то не може да издиша и това води до тежки отклонения".

При най - малките пациенти поставянето на тръбата за интубация често крие сериозен риск. За да бъде сведен до минимум, лекарите имат нужда от специален монитор. Апаратът измерва нивото на въглероден двуокис, който се издишва.

проф. д-р Тоньо Шмилев - началник Интензивно отделение - Клиника по педиатрия в УМБАЛ „Св.Георги": „Ще ни бъде много полезен тогава когато извършваме манипулацията трахиална интубация на новородени, кърмачета, малки деца, където понякога е доста друдно да се реши дали интубационната тръба е на място в трахеята на детето".

В подобни критични състояния, които налагат интубиране, постъпват голяма част от малките пациенти. Всяка година през отделението преминават близо 600 деца от цялата страна. Преди броени дни, лекарите тук помагат и на новородено бебе от Бургас.

Павлина Праматарова: „Перфектни професионалисти, много човешко отношение. Тези хора, които работят тук имат нужда от помощ и Българската Коледа е един чудесен повод да се случат тези неща, от които имат нужда отделението".

Синът на Павлина скоро ще навърши един месец. Майка му опитва да скрие сълзите след преживяното, но не и желанията си за Коледа.

Павлина Праматарова: „Да сме вкъщи, да сме здрави и да не се връщаме тук по такива поводи вече".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Комисия на ЕП одобри обмяната на данни за пътници
Комисия на ЕП одобри обмяната на данни за пътници
90-годишен юбилей отбеляза режисьорът Милен Гетов
90-годишен юбилей отбеляза режисьорът Милен Гетов