Тази година благотворителната инициатива "Българската Коледа" има за цел да осигури високотехнологична апаратура за прецизна диагностика, лечение и рехабилитация на деца. Сред необходимите апарати е робот за обучение в ходене, какъвто все още няма в България. Той ще позволи много деца да се лекуват у нас, а не в чужбина.

4-годишният Кольо е с детска церебрална парализа. Всеки месец пътува от Нова Загора със своята майка, за да направи следващите си стъпки с този робот.

Диляна Стайкова, майка на Кольо: Той има голямо желание да идва на робота. Казва "Хайде, мамо, да ходим при Ели, да гледаме таблета, да ходя бързо. Детето ми има страхотен резултат. Изправиха го на крака.

Близо 700 деца годишно преминават терапия в Специализираната болница за рехабилитация на детска церебрална парализа. Тук е и последният купен робот със средства от "Българската Коледа". Той е за наземно ходене.

Ваня Фердинандова, рехабилитатор, СБРДЦП "Света София": Подобен тип апарати подобряват походката, подобряват равновесието, децата някак се отпускат, тъй като знаят, че няма да паднат.

Тази година "Българската Коледа" има за цел да осигури рехабилитационен робот за обучение в ходене тип екзоскелетон. Той е от най-ново поколение и все още няма такъв в България.

Доц. д-р Иван Чавдаров, управител СБРДЦП "Света София": Роботът, който искаме успява да организира движенията в трите равнини на походка - глезенни, коленни и тазобедрени стави. И съответно можем да го програмираме как да изработва походката на детето.

Новият апарат струва близо 400 000 лева. Процедурите с него ще се покриват от Здравната каса.

Вижте повече за кампанията Българската Коледа