Липсата на ясна и категорична позиция по темата за държавния глава във Венецуела разделиха правителството и президента. Различията в мнението на управляващите и отношението на отделните членки на Европейския съюз породи словесни конфликти между мислещите българи. Това коментираха журналистите Зорница Илиева и Веселин Желев в предаването "Денят започва с Георги Любенов".

Вижте още във видеото.

Според Зорница Илиева режимът във Венецуела все още не се е сменил, а институциите в България вече воюват по темата. Тя смята, че народът във Венецуела е дал възможност на Хуан Гуайдо, защото е млад и изразява надежда за подобрение на икономическото и социално положение в страната.

Тя коментира, че трябва да се изчака позицията на САЩ.

Зорница Илиева: Американофилите казаха, че няма да има военна агресия от страна на Съединените щати, те искат да наложат приятелско правителство, защото не им е удобен Мадуро.

Веселин Желев споделя, че има тежка хуманитарна криза във Венецуела.

Веселин Желев: Адекватността на реакциите е решаваща. Поводът за разделението е Венецуела, а причината отношението към политиката на ЕС.

Според него българското правителство е реагирало спрямо единодушната позиция на повечето държави от ЕС. Той припомни, че добивът на петрол, откъдето идват 96% на приходите за Венецуела, е спаднал с 40% спрямо предходната година и близо 4 млн. венецуелци са избягали от глада и бедността в страната. Според него Мадуро сам създава изборите през миналата година и резултатите са фалшифицирани. По тази причина много държави не признават тези избори за законни.