Българите в Албания с радост приемат възможността за създаване на по-добри условията за изучаване на майчиния език. На среща с вицепрезидента Илияна Йотова представители на българската общност споделиха, че очакват България да им помогне и с подготвени учители. Очакват също да се ускори процедурата по издаване на български паспорти.

Българите в Албания са между 35 и 45 хиляди по официални данни. Според тях самите обаче, броят им достига до 100 хиляди души. Голямата част от тях знаят български, защото го говорят в семействата си. Но не всички могат да пишат, защото не са го учила в училище. Много държат да пазят жива връзката с България.

Деврим Каса беше минал 180 км, заедно с жена си и малкия си син, за да каже на вицепрезидента, че много иска в тяхното село да се учи български език.

Деврим Каса: Сакам училище за децата наши да знаят да учат у Требище. Искаме те да знаят български език - Сакаме много, не малце да сборуват и да пишат децата. Ние не знаем да пишем, те поне да знаят да пишат.

Йехона пък се готви да учи инженерство в София.

Йехона: А я мало можем и да пишем, ама по-убаво знаем да го сборим... Аз съм била у България, много убаво.
Хава: И аз съм била у България един път, мнооого убаво.

Микел Ценай вече има 10 години зад гърба си в София. Завършил е спортната академия, сега е докторант. Връща се в Албания, заради семейството си, но често прескача до София.

Микел Ценай: София ми е като майчин град. Като отида в София се чувствам като у дома. - А като дойдеш тук липсва ли ти София? - Много.

От дружеството "Наша гора", което участва активно за включването и на българското малцинство в приетия наскоро закон за малцинствата, оценяват това като исторически успех. И вече гледат към следващите стъпки.

Фисник Ходжа - председател на дружеството "Наша гора": Не само за моя район Гора, но за всички българи тук имаме нужда от учители по български език.

За да има реален резултат от закона за малцинствата, усилията и на институции, и на българите в Албания трябва да продължат, посочи Илияна Йотова.

Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България: Оттук нататък следващите 6 месеца са изключително важни за всички нас.

Общо е мнението, че трябва да се подобрят бизнес контакти и взаимните инвестиции между Албания и България.

Вицепрезидентът Илияна Йотова е на работно посещение в Албания

Вицепрезидентът Илияна Йотова е на работно посещение в Албания

Вицепрезидентът Илияна Йотова получи уверение от най-високо ниво , че правата на българското малцинство в Албания ще бъдат гарантирани. На срещите ѝ...

© БТА