Тържествен митинг, посветен на национален празник на България - 3 март, се проведе днес в Тараклия. Митингът започна с полагането на цветя пред паметника на родения в Тараклия участник в Руско-турската война (1877-1878) Олимпий Панов.

© БТА / Ирина Богоева

На митинга присъстваха ръководителите на район Тараклия - председателят Кирил Татарли, заместник-председателят Павел Тарлев, началникът на районното управление на образованието Евгения Мандажи и други.

С поздравления към събралите се пред паметника се обърна кметът на града Сергей Филипов. "Ние, бесарабските българи, почитаме този празник като роден. Точно от тук - от Кишинев, започна походът на руската армия, и нашите сънародници заедно с руснаците, финландците и други народи тръгнаха да освобождават родината ни България. Ние не забравяме героите си, с имената им наричаме училищата и улиците в града и тази памет ще бъде вечна", каза Филипов.

Българският консул в Тараклия Иван Стоянов поздрави всички със 140-годишнината от освобождението на България и прочете поздравително писмо от вицепрезидента на България Илияна Йотова. "Сключеният на 3 март Санстефански мирен договор не е просто договор между две империи, а денят на възкресяването на българската държавност след вековно прекъсване, сбъдната мечта и увереност, че можем да управляваме съдбата си, като нация и държава. Да посрещнем празника обединени от обичта към Родината за светлото бъдеще на децата ни", се казва в поздравителното писмо.

Председателят на Българската община в Република Молдова Фелдор Сабий подчерта, че "днес всеки българин, който усеща, че в жилите му тече българска кръв, отбелязва празника на независимостта на майка България. Тържествени събрания, кръгли маси, спортни състезания и други мероприятия се провеждат не само в Тараклия, но и в Кишинев, и в други населени места, където плътно живеят българи в Молдова, отдавайки почит към паметта на всички войници, загинали за свободата на България".

След официалната част на митинга, ученици и гимназисти от учебните заведения на Тараклия изнесоха концерт. Тържеството приключи с международната акция "Пробуждане с хоро".