Като основни причини те посочват въвеждането на тол системата и отражението ѝ върху сивия сектор, както и котировките на международните пазари. От бранша недоволстват от забавената нормативна уредба, което според тях пречи да бъде затегнат контрола на пазара.

От петролната асоциация са изчислили, че заради въвеждането на тол таксите транспортирането на горивата ще се оскъпи с около 30%.

Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация: Прехвърлено към литър гориво, което е така интересно за вас - е между 3 и 4 стотинки.

Ефект върху цените ще окаже и изсветляването на сивия сектор след въвеждането на тол таксите,защото на превозвачите ще бъде все по-трудно да укриват доходи и да продават на цени под пазарните.

Превозвачи искат среща с премиера заради въвеждането на тол системата

Превозвачи искат среща с премиера заради въвеждането на тол системата

Превозвачи поискаха спешна среща с премиера Бойко Борисов, заради новата тол система, която стартира експериментално утре. Те настояват за по-ниски т...

Според различни оценки в момента между 15 и 30% от този бизнес работят на тъмно и ощетяват държавния бюджет.

Тихомир Безлов, анализатор: Става дума от типа на 600-700 млн. ДДС и акцизи, като разбира се има и по-високи оценки. Голямата щета е строителството и транспорта, които зареждат с гориво с частично платен акциз и ДДС.

Третият фактор, който се очаква да има влияние върху цените са международните котировки, които вече трети месец растат.

Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация: Аз лично отправям към международните борси всяка сутрин пожелание цените да се понижат и това да облекчи всички вас и потребителите, но това е плод на геополитика и международни цени.
Разбивката за цената на бензина може да не е на всяка касова бележка, а онлайн

Разбивката за цената на бензина може да не е на всяка касова бележка, а онлайн

Държавата е склонна на нов компромис на пазара на горива. Това стана ясно от думите на икономическия министър Емил Караниколов, който беше гост в пред...

От петролната асоциация упрекнаха министерството на икономиката заради забавената нормативна уредба, която не позволява законът за горивата да влезе в сила и по този начин да се затегне контрола в сектора.Причината за забавянето според тях са опасенията от протести на дребния бизнес.

Емил Караниколов, министър на икономиката: Работенето е има текстове, има дадени предложения, администрацията ги е анализирала и утре започва обсъждането, срокът е 28 юли, тоест седми месец - разчитайте че ще бъде спазен, а може и преди това.

Караниколов поясни,че утре в министерството на икономиката са поканени представители на петролния бранш и всички заинтересовани страни.