НОВИНИ

Българската полиция върна в Турция издирван за тероризъм функционер на ПКК

Издирван от турските власти за тероризъм член на нелегалната ПКК - Хаккъ Гьорен, с кодово име Хаки Седат, е предаден на Турция от българските власти на ГКПП Капъкуле. Според информация на Анадолската агенция същият нелегално преминал през българо-турската граница и възнамерявал да замине за Франция.

bnt avatar logo
от БТА
16:12, 24.10.2018
Чете се за: 00:37 мин.
У нас
българската полиция върна турция издирван тероризъм функционер пкк

Полицейски екип в София го спрял за проверка на документите и като установили, че е без лична карта, го глобили 2 000 евро - цялата сума, която имал в наличност. След това с такси отишъл в Пловдив, където трябвало да се срещне с друг член на ПКК с кодовото име Арес, но понеже нямал пари в себе си, дал мобилния си телефон на шофьора.

В продължение на четири дни се укривал в покрайнините на Пловдив. След това отишъл в генералното консулство в града и поискал помощ. От консулството го предали на полицията. След като българските власти установили, че е издирван за терористична дейност, информирали турските власти. Той бил изправен пред съда, който постановил да бъде върнат обратно в Турция и предаден на турските власти на Капъкуле.

По данни на турските власти екстрадираният има обемно досие в полицията. През 2002-2003 г. участвал в различни терористични акции на ПКК. През 2014 г. преминал в Сирия и се включил в акции на ПКК и Партията на демократичния съюз.

Твърди се, че от 2017 г. насам бил координатор на нелегален канал за прехвърляне на терористи към Европа през Гърция и България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследват двама военни магистрати след стрелба в столично заведение
Разследват двама военни магистрати след стрелба в столично заведение
Утре е възможно прекъсване на сигнала на БНТ в района на Варна
Утре е възможно прекъсване на сигнала на БНТ в района на Варна