НОВИНИ

Българската позиция на срещата на върха на НАТО в Брюксел

Засилване на приноса на НАТО в борбата с тероризма е гарант за намаляване на мигрантските потоци - това заяви президентът Румен Радев на срещата на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО. Потвърден беше и ангажиментът за увеличаване на средствата за отбранителни способности. В българската делегация, водена от президента Радев участват също вицепремиерите и министри на отбраната и на външните работи - Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:50, 25.05.2017
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Ангажирането на НАТО в борбата с тероризма и включването на организацията в международната антитерористична коалиция е важно решение, което ще доведе и до намаляване на мигрантския поток към Европа, защити българската позиция президентът Румен Радев в Брюксел.

Румен Радев - президент на Република България: Виждате, че тероризма простира пипала към Европа все по-силно и НАТО трябва да противодейства. На второ място, ние считаме, че засилване на приноса на НАТО в борбата с тероризма е гарант за намаляване на мигрантските потоци. Това означава по-голяма сигурност в държавите от Близкия изток. За България това е изключително важно. Много важно е НАТО да даде политически сигнал към тези държави от Близкия изток, които наистина се борят с тероризма, че НАТО има своята ангажираност и солидарност към техните усилия.

На срещата на високо равнище в Брюксел президентът Радев потвърди българската позиция за увеличаване на средствата за отбрана и изразходването им по най-добрия начин. България вече пое ангажимент за постепенно им нарастване, като целта от 2% от БВП трябва да бъдат достигнати през 2024 г.

Румен Радев - президент на Република България: Много е важно, че миналата година вече се прекрати тенденцията по съкращаване на личния състав и по намаляване на бюджетите за отбрана. Оттук нататък вече плавно нарастване до 2024 г. на този процент, включително и на България.

Във връзка с изказването на премиера Борисов за преразглеждане на проектите за модернизация на армията, Радев заяви, че честата смяна на приоритетите не работи в интерес на сигурността на страната ни.

Румен Радев - президент на Република България: Има решение на Народното събрание, а когато тези решения се подкопават от други институции, това означава, че подкопаваме изобщо институционалността.

По тези важни теми предстои сериозен дебат, добави още президентът Радев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Капачки за играчки“ за ново педиатрично отделение в Русенската болница
„Капачки за играчки“ за ново педиатрично отделение в Русенската болница
Семейство бежанци се борят с абсурдите в България
Семейство бежанци се борят с абсурдите в България