НОВИНИ

Българската позиция за промените в Дъблинския регламент

България ще настоява за облекчени условия за регистрация и прием на мигранти за граничните държави на Европейския съюз. Това стана ясно на дискусия с български евродепутати за промените в т.нар "Дъблински регламент".

Александър Марков
от Александър Марков
18:42, 12.06.2017
Чете се за: 01:39 мин.
По света

Системата за регистрация и прием на мигранти в Европа, известна като Дъблински регламент, се срина тотално през 2015 година, когато в Европа влязоха повече от 1 млн. мигранти без да бъдат регистрирани. Сега Европейската комисия и Парламент работят по нов регламент. България и граничните държави като Гърция и Италия имат най-голям интерес как ще изглежда новата общоевропейска система за убежище. Тя предвижда квотно разпределение на мигранти.

Ако държава членка, като България например, бъде подложена на непропорционално висок миграционен натиск - 150% от квотата ѝ, ще се задейства т.нар. "коригиращ механизъм" и мигрантите автоматично ще бъдат пренасочвани към други страни от Съюза. Ако държава членка откаже да участва в системата, ще се спира достъпът ѝ до еврофондове. Новата система за убежище е особено важна за гранични държави като България, Гърция и Италия, които водят неформални разговори за новите правила за убежище, обяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

Сергей Станишев, лидер на ПЕС, зам.-предс. на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - ЕП: Граничните държави имат едни интереси, страните вътре имат други интереси и виждания и има обективно разминаване.

Станишев предлага още страните от Западното, Централното и Източното Средиземноморие да не приемат молби за регистрация на мигранти от други държави-членки.

Сергей Станишев: Тъй като, така или иначе, заради географското разположение на тези страни, сред които е и България, Гърция, Италия, навлизат най-много хора.

Емил Радев и българските евродепутати от групата на Европейската народна партия предлагат отговорността за прием да е на държавите, където мигрантите подават молба за убежище, а не на държавите на първо влизане в ЕС.

Емил Радев, ЕНП, Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - ЕП: Отговорността трябва да бъде на държавите на първо подаване на молбата, независимо дали тази държава е държавата на първо влизане, или не. Защото, ние много добре знаем, тези хора, които влизат през България, за тях крайната дестинация са Скандинавските държави, Германия, но никой не иска да остава и да подава даже молби в България.

Ангел Джамбазки от Европейските консерватори и реформисти е против спирането на еврофондове за страни, които не участват в квотната схема.

Ангел Джамбазки, Европейски консерватори и реформисти: Възразяваме на квотното разпределение и мислим, че много по-ефективно би било обратният принцип - не на наказание, а на някакви стимули за държави, които биха искали да вписват в обществата си хората, които търсят убежище, статут или икономическа миграция. Това би било много по-ефективно.

През 2016-а 1,2 млн. души кандидатстваха за убежище в ЕС, през 2015-а - 1,3 млн. Пет страни - Германия, Швеция, Австрия, Италия и Унгария, поеха най-много молби за убежище. Новите правила, които ще заменят Дъблин, трябва да бъдат гласувани с квалифицирано мнозинство от 2/3 в Съвета, което означава, че нито страните от Вишеградската четворка, нито друга група членки може да състави блокиращо малцинство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицаи са обвинени за грабеж
Полицаи са обвинени за грабеж
Прокуратурата разследва НДК
Прокуратурата разследва НДК