НОВИНИ

Българската продукция има европейски пазар

Липсата на достатъчно подготвени кадри е един от проблемите, пред които е изправено едно от най-големите шивашки предприятия в страната - варненският завод "Дружба". В момента в цеховете във Варна и Добрич работят около 500 души, а като подизпълнители са ангажирани още 1000. Продукцията на завода е предназначена основно за износ.

bnt avatar logo
от Мариана Малева
17:55, 15.12.2015
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

На фона на многото закрити предприятия и цехове в града заводът полага неимоверни усилия, работата да не спира. Оптимизиран е екипът, техниката е модернизирана, работи се на едносменен режим на работа.

"За нови работни места е доста трудно, защо, защото ние имаме желание и търсим нови работници, но проблемът е че няма желаещи. За съжаление, никой не желае да седне и да работи на норма в България. По-лесно е или да си на борсата, където се получават едни нелоши пари, с допълнителен доход незнайно откъде се преживява, или в сферата на услугите, където няма такова напрежение”, обясни Кольо Кечовски - Изпълнителен директор на "Дружба Стил" АД.

Продукцията се изнася основно за Европа.

“Основния ни пазар е Германия, също и Италия и Англия. Естествено в почти всички западноевропейски страни се продава нашата продукция. Проблемът с българския пазар, даже и в оня строй, когато беше затворен, когато нямаше това движение на хора извън страната - много е малък. Много е малък пазарът като цяло. В момента в България по статистически данни живеят около 6 милиона човека. Самия факт, че от тях голяма част са пенсионери, немалка част - ученици и подрастващи, остават една много малка част от активните потребители, така да ги кажа, които активно потребяват някакъв вид стока, в това число и дрехи и облекла", обобщи Кольо Кечовски.

Варненското предприятие е присъствало и на американския пазара само допреди десетина години. След преминаването към еврото обаче, се налага

продукцията да се пренасочи основно към Европа. Фирмата е запълнила сериозна пазарна ниша на големия европейски пазар и я отстоява с високото качество на продукцията си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пресечена кражба на маркирано гориво
Пресечена кражба на маркирано гориво
ЕК затяга контрола по външните граници
ЕК затяга контрола по външните граници