НОВИНИ

Български филм е селектиран за фестивала „Берлинале“ за първи път от 29 години

Филмът „Áга“ на режисьора Милко Лазаров е селектиран в основната програма на 68-ото издание на Берлинале. „Áга“ е в копродукция с Българската национална телевизия и е първият български филм в основната официална програма на филмовия фестивал в Берлин от 29 години насам след участието на филма „Иван и Александра“ на режисьора Иван Ничев.

Нора Арсова
от Нора Арсова
18:02, 22.01.2018
9240
Чете се за: 00:48 мин.
Още

„Áга“ ще закрие основната конкурсна програма на Берлинале. За първи път филм на български режисьор закрива основна програма на голям фестивал. В България през март „Áга“ ще открие 22-рото издание на София филм фест.

Сюжетът разказва история за сблъсъка на цивилизациите през призмата на любовта и човешките взаимоотношения. Двамата главни герои са ескимоси и мечтаят да съберат семейството си отново.

„С този филм изследвам как модерният свят застрашава основните човешки ценностти. Възхищавам се на хора, които живеят в непоносими за модерния човек условия и успяват да съхранят деликатните си взаимоотношения и да приемат живота смирено и състрадателно“, разкрива замисъла на „Áга“ режисьорът Милко Лазаров.

;

Милко Лазаров е режисьор на едни от най-успешните телевизионни проекти за Българската национална телевизия - „Великите българи“, „Голямото четене“, „Ръкописът“. Първият му пълнометражен филм „Отчуждение“ (2013), също в копродукция с БНТ, е представен премиерно в официалната селекция на 70-ия филмов фестивал във Венеция, където спечели две награди.

Сценарият е дело на Милко Лазаров и Симеон Венциславов, който заедно със Стефан Командарев реализира филма „Посоки“.

Продуцент на филма е Веселка Кирякова, продуцент на „Отчуждение“ и копродуцент на българския филм „Слава“. Отговорен оператор на филма е Калоян Божилов, също познат от „Отчуждение“.

„Ага“ е реализиран в копродукция с Франция и Германия и е заснет в Република Якутия в Руската федерация.

;

Aga Official Trailer from redcarpet on Vimeo.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Момиче пребори левкемията. Сега помага на други деца
Момиче пребори левкемията. Сега помага на други деца
Читалище показва портрети на известни личности, рисувани с химикал
Читалище показва портрети на известни личности, рисувани с химикал