Безработните русенци предпочитат да се преместят да живеят в Румъния, за да работят при по-добри условия, отколкото да пътуват всеки ден и да плащат таксата за преминаване на Дунав мост. Това казват посетителите на двудневната българо-румънска трудова борса, която отвори врати в Русе. На нея 9 български и 6 румънски фирми предлагат работни места във всякакви сектори на икономиката.

Русе

Росица е кроячка, която търси работа при по-добри условия, отколкото може да открие в Русе. Само че близкият град Гюргево с перспектива за ежедневно пътуване през Дунав мост не я устройва.

Росица Георгиева – кроячка
„Ами ако е хубава заплатата, в смисъл, ако трябва да пътувам всеки ден, не мисля, че е много удачно, понеже все пак мост минавам, такси се плащат, не знам дали ще отпадне това, или ще остане. Погледнато така, то по-добре да се изместя да живея в Румъния и да работя там, но да пътувам всеки ден, не мисля, че е удачно.“

С днешна дата преминаването на моста към Румъния сутрин и обратно вечер би струвало на всеки работник с лек автомобил общо 5 евро или около десет лева, което прави към 200 лева месечно. Хладилният техник Валентин също не вярва, че може да открие подходяща работа за себе си отвъд реката и като цяло не му се работи в чужбина.

Валентин Дацев – хладилен техник
„Работил съм преди във фирма, но не с това, което съм завършил, не съм търсил по специалността си. Предпочитам тука да работя, във града.“

Липсата на мобилност и на инициатива са по-характерни за българите, казват организаторите. В същото време те по-слабо владеят чужди езици от румънските безработни.

Теодора Калейнска – директор на Европейския информационен център – Велико Търново
„Всеки втори българин смята, че говори достатъчно добре английски, най-малкото което е, но тогава, когато трябва наистина да говори, той или мълчи, или не говори.“

Двата трудови пазара се различават и по трудовото възнаграждение. Ако в Румъния човек може да открие заплата и осигуряване на 600 евро, то зад тази сума в България често се крият осигуровки на минимална заплата.