НОВИНИ

Български художник оживи пешеходните пътеки в Испания (СНИМКИ)

Българският художник Христо Гелов стои зад серия необикновени цветни пешеходни пътеки по улиците на испанския град Торелодонес. Проектът му Funnycross ("Забавно пресичане") е от 2015 г., но за него публично се разбра у нас едва днес, след като сайтът за изкуство, дизайн и фотография Bored Panda публикува снимки на преобразените до неузнаваемост "зебри".

Милена Кадийска
от Милена Кадийска
20:39, 20.09.2016
Чете се за: 01:51 мин.
Още
български художник оживи пешеходните пътеки испания снимки

Христо Гелов привлече вниманието на чуждите медии с нестандартната си интервенция в скучната градска среда. Той е изрисувал с прости геометрични форми в ярки цветове 18 пешеходни пътеки в град Торелодонес, провинция Мадрид. Вместо върху емблематичните бели линии, пешеходците пресичат върху ярки зиг-заг форми, квадрати, ромбове, кръгове и прочие. Метафората "Мост между два бряга" е отправната точка на тази артистична интервенция, пише Христо Гелов в сайта си christo-guelov.net.

;

Проектът има за цел да повиши вниманието на пешеходците и водачите на превозни средства и същевременно да прибави цвят към сивата и еднообразна урбанистична среда, да вдъхне нов живот на градската пътна сигнализация.

;

Христо Гелов реализира първия проект Funnycross през април 2015г. Със спонсорството на общината в Торелодонес той изрисува 5 пешеходни пътеки, 4 от които пред трите училища в града. В края на същата година се появяват още 13 нови пешеходни пътеки по проекта Funnycross 2.

Творецът е решил да продължи "забавното пресичане" и в други градове в Испания, както и в Европа.

;

Това не е първият път, в който Гелов създава подобен вид изкуство. Той има над 20-годишен професионален опит в сферата на аудиовизуалната индустрия и мултимедийния дизайн, занимава се с визуална и медийна комуникация, а през последните 4 години се реализира активно в различни арт инициативи.

Христо Гелов е син на известния художник-монументалист Никола Гелов - aвтop нa стотици твopби в тeхникитe cгpaфитo, фpecкo, ceкo и мoзaйкa. Голяма част от творбите на, покойния вече голям художник, ca се превърнали в емблеми на Велико Търново.

В старата ни столица е роден и синът му Христо Гелов. От години обаче той се реализира като творец извън пределите на родината ни. Първоначално в Канада, после в Испания. Завършил е Факултета по изобразителни изкуства във Велико Търново, „Стенопис” в Националната художествена академия и „Графични технологии” в университета "Комплутенсе" в Мадрид

През 2014 г. печели голямата награда на международния конкурс McLauren Wall- to-Wall в Монреал, посветен на 100-годишнината от рождението на известния режисьор, аниматор и баща на електронната музика Норман Макларън. Проектът на Гелов „Color.rythmetic“ е 4- минутен визуален клип, направен специално за фасадата на хотел Zerro1.

Въпреки че повече от 20 години живее в испанската столица, Гелов често се връща в България, където също разгръща творческия си потенциал.

;

По негов проект миналата година голямата чешма в Самоков се превърна в Къща на водата с "чучури" от нетъкан текстил в син цвят.

;

През май 2016г. Гелов пpeoбpaзи c мапинг фacaдaтa нa Излoжбeни зaли “Рaфaeл Михaйлoв” във Вeликo Tъpнoвo, на която в продължение на 10 вечери се въртяха видеоинсталации, създадени от търновския творец.

Негова е и арт инсталацията "Оранжеви кръгове" между двата бряга на река Янтра във Велико Търново. Кръговете, наподобяващи спасителни пояси, представиха по творчески начин темата за бежанците и трудностите, през които преминават те, за да стигнат до спасение и спокойствие.

;

За Христо Гелов разкриването на нови хоризонти винаги е бил основният източник на творческа енергия.

"Да се потопиш в нещо очевидно несъществуващо или невидимо за другите и да му вдъхнеш реално присъствие, винаги е бил естественият механизъм за превръщане на полезността в "предмети на изкуството", казва творецът.


*Снимките са предоставени с любезното съдействие на Христо Гелов от сайта му christo-guelov.net.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отменят запрещението
Отменят запрещението
“Прелестите на изневярата” на варненска сцена
“Прелестите на изневярата” на варненска сцена