НОВИНИ

Български оперен режисьор получи световно признание

Академик Пламен Карталов е първият български оперен режисьор, поканен да направи своя постановка в рамките на престижния Пучини фестивал в Торе дел Лаго, Италия. При това Фондацията, която организира музикално събитие, му поверява да създаде спектакъла, с който се чества 100-годишнината от написването на единствената оперета на композитора - „Лястовичката“.

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
10:16, 13.08.2017
6759
Чете се за: 01:05 мин.
Още

За меломаните Торре дел Лаго е едва ли не място за поклонение пред гения на един велик творец. На брега на това италианско езеро се намира къщата, в която Пучини създава своите велики опери. Всяко лято езерото привлича почитатели от цял свят, които искат да преживеят отново вълнението от музиката на великия маестро. През годините често звезда в афиша на фестивала е Гена Димитрова.

Но никога досега там не е канен български режисьор. Управата на фестивала следи под лупа оперните събития по света. Те сами потърсили Пламен Карталов с поканата да постави „Лястовичката“. Макар творбата никога да не е играна у нас, все пак директорът на Софийската опера вече имал зад гърба си една успешна постановка на това заглавие в Острава, Чехия.

Пламен Карталов: Бях поел един ангажимент за Пучини фестивал Торе дел Лаго и да направя операта „Лясточивката“ - едно много рядко заглавие. Сто години от написването и световната премиера на творбата.Фестивалът, който се провежда 63 години, е открит от Пеитро Маскани. Ето една традиция, която Италия следва.
;

Сред отзивите на италианската критика се откроява едно лаконично, но показателно определение за работата на българския режисьор. Музикалните критици са единодушни - режисурата на Пламен Карталов е изключителна. Ръководството на фестивала също са впечатлени от размаха на българския си гост. Обмислят покана за втора негова постановка, но после решават да направят нещо друго.

Пламен Карталов: Те в мен видяха един сериозен партньор и поискаха да чуят оркестъра, хора и въобще как ние работим.

Така личният творчески ангажимент на Пламен Карталов отваря широко вратата фестивала Пучини пред Софийската опера. Там и досега след основната програма има седмица за гастрол на чуждестранни трупи. Софийската опера обаче получава покана за нещо съвсем различно - да гостува с три свои постановки в основния афиш на престижния фестивал.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремонт на читалището в село Кацелово, Русенско
Ремонт на читалището в село Кацелово, Русенско
Днес се отбелязва световният ден на левичарите
Днес се отбелязва световният ден на левичарите