НОВИНИ

Български постмодернизъм от края на 20-и век

В Галерия „Люнион” в Пловдив представят част от богатата колекция, която е събирана през годините. До края март ценителите на изобразителното изкуство ще могат да видят 12 работи на художници, създали знакови творби за развитието на българската живопис.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив
20:00, 09.03.2017
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Картините на пловдивчанина Георги Божилов – Слона, на Генко Генков и Димитър Буюклийски са акцент в изложбата. Творбите на тези художници според галеристите се свързват с процесите на модернизиране на българската живопис от последните десетилетия на 20-и век.

Павлина Маринова - галерист
"Обединява ги творческият начин, по който се изразяват - и тримата са много модерни и всъщност творчески това ги обединява - модерността в живописта."

Новите течения в българската живопис, в които работят тези автори, както и концептуализмът, поп-арта изразяват желанието на младите тогава художници да надскочат закостенелите според тях разбирания за ролята на сюжета и разказа в картините.

Павлина Маринова - галерист
"Те преспокойно преминават в класиката и се водят класици, но те са започнали в изкуството последните десетилетия на миналия век, това ги обединява."

В изложбата е представен с една творба и Кольо Карамфилов, автор, който скоро ни напусна, но остана в спомените на любителите на родното изкуство като ярък продължител на „модерността”. Сред картините представени в галерията има и работи на Константин Щъркелов, майстор на акварела и Дора Кънчева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За Полша преизбирането на Туск поставя въпроси за единството на ЕС
За Полша преизбирането на Туск поставя въпроси за единството на ЕС
От МОН предлагат да се намали приема на студенти в някои специалности
От МОН предлагат да се намали приема на студенти в някои специалности