НОВИНИ

​Български превозвачи блокираха за два часа 6 гранични пункта

Български превозвачи излязоха на двучасов протест тази сутрин, като блокираха шест от основните гранични пунктове. Между 10 и 12 часа бяха затворени "Капитан Андреево", "Лесово", "Кулата", "Дунав мост-Русе" и Дунав мост - Видин". По думите на превозвачите причината за протеста е бавното обслужване по границите, което принуждава шофьорите да чакат в нечовешки условия.

bnt avatar logo
от БНТ
12:03, 31.10.2016
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Превозвачите и собствениците на транспортни фирми отправиха искане да се реши проблемът с чакането по границите. Още в средата на октомври те предупредиха за протеста си. По думите им тогава след среща с отговорните институции им е било обяснено, че проблемът се корени в действията на граничните и митническите служби на съседните ни страни.

Според шофьорите чакането е изтощително, понеже по граничните пунктове и пътищата, по които се образуват колоните от ТИР-ове, няма санитарно-хигиенни условия. Освен това са задължени да не напускат камионите, тъй като трябва да пазят стоката и самите ТИР-ове. Казаха и че заради опашките компаниите стават неконкурентоспособни, което нанася сериозни финансови щети на държавата.

Министър Московски коментира също проблема на превозвачите:

Ивайло Московски - министър на транспорта: Тъй като ни припознават от бранша на превозвачите като тяхно ресорно министерство, бяхме домакини, ние инициирахме тази среща, поканихме включително и ръководството на митниците и на "Гранична полиция". Проведоха се разговори, поеха се ангажименти да се облекчи това нещо, т.е. да се намали времето за преминаване, но явно не е било достатъчно.

Превозвачите настояват проблемът да се реши трайно и дават срок от един месец, в противен случай отново ще излязат на протести, докато ръководствата на агенция "Митници" и "Гранична полиция" не подадат оставки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството обсъжда Бюджет 2017
Правителството обсъжда Бюджет 2017
Протест в Пазарджик в защита на младежа набил лекарка
Протест в Пазарджик в защита на младежа набил лекарка