НОВИНИ

Заради пакета "Мобилност": Български превозвачи протестират в София и Страсбург

Въпреки че председателят на Европейския парламент Антонио Таяни върна спорния пакет "Мобилност" за доразглеждане в транспортната комисия, българските превозвачи не се отказаха от намерението си да пътуват за Страсбург, където да организират протест. Такъв се провежда и в София. На живо от двата протеста - Александър Марков и Николай Минков.

Александър Марков
от Александър Марков Николай Минков
12:25, 27.03.2019
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Въпреки това развитие, българските превозвачи не се отказаха от намерението си да пътуват за Страсбург, където да организират протест.

На протестния митинг пред Европейския парламент са се събрали над 100 български превозвачи и техния колеги от Румъния, Полша, Латвия и Литва. Превозвачите заявиха, че няма да се откажат от своите протестни действия и ще се опитат до последно да отложат приемането на пакет "Мобилност".

На трибуната пред европарламента излязоха всички български евродепутати, които заявиха, че това е една малка победа, но това не означава, че борбата е приключила. Въпреки радостната за тях новина днес, превозвачите осъзнават, че предстои да се измине доста дълъг път, докато евентуално разглеждането на пакета бъде отложено за следващия състав на Европейския парламент.

;

Протест се провежда и в София на площад "Александър Невски".

В столицата се събират протестиращи от всички краища на България. Протестът е обявен за 12:30. Няма да има блокиране на движение. Отцепва се булевард "Витоша", където ще мине пешеходното шествие само в едната лента и ще стигне до председателството на Европейската комисия на булевард "Георги Раковски". Освен товарните превозвачи, по същото време протестират и техните колеги от автобусните превози. Протестите ще се слеят на булевард "Георги Раковски", където ще бъде и финалът на протеста в София.

Димитър Димитров - изпълнителен директор на автомобилната камера: Дали е победа или са просто някакви финтове от страна на Европейския парламент, предстои да видим. Защото при всяко едно връщане на пакета една стъпка назад, текстовете стават все по-тежки назад. Не виждаме компромис.

Според Димитров, че след като днес няма да има гласуване, финалното решение за пакета ще бъде взето от следващия европейски парламент. Все пак той допълни:

"На 3-4 април има сесия в Брюксел, след което има голяма сесия в Страсбург между 15 и 18 (април - б.р.), когато Таяни все пак иска транспортната комисия да излезе с ново решение и да бъде гласуван пакетът", допълни Димитров.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коргита забавляват гостите на кафене в Банкок
Коргита забавляват гостите на кафене в Банкок
Окончателно:​ Парламентът прие промените в Изборния кодекс
Окончателно:​ Парламентът прие промените в Изборния кодекс