Комисията по петиции в Европейския парламент разгледа днес две български петиции, свързани с пакета Мобилност. Български превозвачи се оплакват от дискриминационно отношение в Германия, Белгия, Франция и други западноевропейски държави.

Според вносителите на петициите българските превозвачи биват допълнително проверявани за документи, които не са необходими. В някои случаи са налагани и неправомерни глоби за това, че шофьорите нощуват в камионите. Комисията остави петициите отворени, което означава, че Европейският парламент продължава да следи случаите.

Ангел Джамбазки - евродепутат от ВМРО/Европейски консерватори и реформисти: Когато френските, белгийски и германски катаджии спират само български и румънски камиони, това е дискриминация. Когато френските, белгийски и германски полиция и катаджии изискват документи, които не са необходими по законодателството, това е дискриминация. Целта на тази дискриминация е пределно ясна - да бъдат забавени българските превозвачи, да не могат да доставят стоката си навреме, да бъдат глобени, да бъде разстроен начинът, по който работят.