Български роми, които живеят в чужбина, учредиха в Брюксел фондация „Европа - моят дом“. На конференция в Европейския парламент, организирана от българския евродепутат Емил Радев, те поискаха да бъде изграден мемориал за почитане на ромите - станали жертва на Холокоста по време на Втората световна война.

В учредяването на фондацията "Европа - моят дом" участваха български роми, които живеят в 40 града в различни държави от Европейския съюз. Според председателя ѝ Илия Костов целта ѝ е покаже друг образ на ромите в Европа - на онези, които години наред живеят в различни държави, спазват законите, работят и нямат проблеми с интеграцията.

Илия Костов - председател на фондация "Европа - моят дом": Ако ромите са 16 милиона в Европа и ако те живеят добре, с какво биха помогнали на Европа, след като нямаме държава, нямаме правителство, нямаме и претенции за държава и правителство, но искаме в тези, държави, в които живеем, да се чувстваме пълноценни граждани.

Според ромите, за тях самите, а и за всички останали, е важно да се помни историята и това, че през Втората световна война освен милионите евреи, в лагерите на смъртта са загинали и 500 000 роми.

​ЕП гласува резолюция за системните нарушения на правата на ромите в ЕС

​ЕП гласува резолюция за системните нарушения на правата на ромите в ЕС

Вицепремиерът Красимир Каракачанов предупреди, че може да подаде оставка, ако концепцията за ромите не бъде приета. Европейският парламент гласува рез...

На 2 август Европа отбелязва деня на ромите - жертва на Холокоста. От фондацията ще работят за това да бъде изграден мемориал за почитане на паметта им.

Емил Радев - евродепутат от ГЕРБ/ЕНП: Нека на забравяме, че освен евреите, спасихме и 150 000 роми, които не бяха изпратени в концентрационните лагери. За съжаление в цяла Европа под фашисткия ботуш се случи точно обратното.
Илия Костов - председател на фондация "Европа - моят дом": Днес е дошъл моментът ние да благодарим на българския народ, сваляме шапки през мъдростта на българския народ и искаме България да се гордее с българските роми.

Според Сабош Шмид от Европейската Комисия Брюксел се опитва да подобри ситуацията на ромите в Европа, но промените се случват бавно. Той цитира данни, според които 80 процента от ромите в Европа, все още живеят под нивото на бедността.